Поновно нови потези надлежних када је у питању набавка вакцина. Док је Република Српска пронашла модел, у Федерацији БиХ се и даље чека. Највише кочи то што кантони без подршке федералног нивоа, не могу кренути у набавку.

Завод за јавно здравство Западнохерцеговачког кантона прије неколико дана добио је писмену гаранцију за испоруку 20 хиљада доза вакцина Спутњик Ве. План је био да Херцеговиналијек д.о.о, уз помоћ страног партнера у сарадњи са Руским инвестиционим фондом испоручи вакцине. За то је потребна сагласност Федералног министарства здравства за хитан увоз. Проблем настаје јер од министарства траже увоз вакцине без провјере
квалитете, али и ово:

“Ми (Федерално министарство здравства) желимо да набавимо, за ЗХК 20.000 вакцина Спутњик В, по режиму ургентног-интервентног увоза. Овом приликом, обавјештавамо да ће вакцина Спутник В на наше тржиште бити прихваћена без додатних испитивања, те да ће све трошкове у вези с набавком сносити држава у сарадњи са дистрибутером Херцеговиналијек д.о.о. који је овлаштен за увоз.

Захтјеви нису прихватљиви

Из Херцеговина лијека нисмо успјели добити коментар. За Федерално министарство здравства захтјеви нису прихватљиви. Прво, јер се тражи да ентитет гарантује да ће држава покрити трошкове увоза вакцина и то оних које би се нашле у комерцијалној продаји. Друго, не пристају на увоз вакцина чији квалитет се неће провјеравати.

“Недопустиво је да се тражи од ентитетског министарства здравства да прихвати вакцине без додатних испитивања с обзиром да је законска обавеза осигурати квалитет и сигурност вакцина које улазе у БиХ. Такођер, у писму тражите да ће трошкове набавке сносити држава, за шта ово министарство уопће нема законских ингеренција”.

Процедура јасна. Кантон треба добити понуду од веледрогерије која је регистрована у БиХ, а која би уз сарадњу са вањским партнером набавила вакцину. За то веледрогерија мора добити рјешење о увозу државне агенције за лијекове. Из агенције су нам потврдили да ни Завод ЗХК ни добављач нису тражили одобрење Спутњика В за подручје ФБиХ. Кажу да није могуће вакцину ставити у употребу без додатних испитивања.

Зачарани круг

Агенција мора извршити контролу квалитета сваке увезене серије вакцине и тек уз позитиван налаз вакцина може бити дистрибуирана од веледрогерије ка апотекама и вакционационим центрима. Спутник В је нерегистрована вакцина.Одобрење за увоз исте даје Федерално министарство здравства, уколико је потребе за истом исказао Завод са територије Федерације БиХ.

ФАДИЛ НОВАЛИЋ, премијер Федерације БиХ

ФБиХ је спремна одмах платити вакцину, значи било коју која може доћи дан раније. Нама је врло битно да смо заједно у том аранжману и у овом трећем аранжману смо заједно спремни купити и руску и кинеску и сваку другу до које можемо доћи заједно.

Показало се да ентитети, као и кантони, не могу или не желе радити заједно. Осим у ЗХК у осталим кантонима заинтересованих добављача има, али не и конкретних понуда. Начина има кроз отворене или преговарачке поступке. Али нико од надлежних не жели дати објашњење која је даља процедура и шта нас чека. Можда само чекамо на милост и испоруку путем ЦОВАX механизма, за чије смо вакцине већ дали новац.