Премијер ФБиХ Фадил Новалић ће данас Влади ФБиХ упутити на усвајање препоруке о помоћи здравству и усклађеним мјерама у ограничењу кретања роба и људи, како би се спријечило повећање ширења заразе коронавирусом.

То је договорено на јучерашњем састанку премијера Федерације БиХ Фадила Новалића,допремијера Јелке Милићевић и Веска Дрљаче с кантоналним премијерима, који су усагласили мјере у борби против коронавируса.

У ФБиХ су због повећања броја обољелих у свим кантонима пооштрене мјере у складу с препорукама кризних штабова, али ситуација није иста у свим кантонима.

Договорено је да се на нивоу Федерације ускладе мјере у ограничењу кретања роба и људи, односно да се покуша ускладити рад угоститељских објеката због „прелијевања људи из кантона у кантон“ што доприноси повећању ширења заразе коронавирусом, а остале мјере да доносе кантони у договору с кризним штабовима.

Међу препорукама не треба очекивати потпуни „локдаун”, јер се већина премијера сложила да би потпуно затварање довело до несагледивих економских посљедица и отпуштања радника.