Кризни штаб Федерације Босне и Херцеговине допунио је данас препоруке за студентске домове током пандемије коронавируса, које се тичу хигијене, одржавања размака, те упутстава за запослене.

У заједничкким просторијама у студентским домовима препоручено је ограничавање присутних уз поштовање прописаних дистанци од два метра.

Запослени у домовима дужни су станаре упознати са информацијама о коронавирусу, те им обезбиједити сапун, текућу воду или 70-постотну алкохолну отопину за дезинфекцију руку, папирнате ручнике и марамице, вреће за смеће и текућине за површинску дезинфекцију.

Заједничке просторије морају се чистити најмање два пута дневно, док се штеке, прекидачи за свјетло, рукохвати и ограде морају што чешће дезинфиковати, а све просторије у дому редовно провјетравати.

На улазу у дом и на још неколико лако доступних мјеста, посебно у коридорима гдје се корисници често крећу, неопходно је поставити дозаторе с дезинфицијенсом за дезинфекцију руку.

У упутству се наводи да је непоходно подстицати кориснике и запослене да одржавају међусобни размак од два метра када год је могуће.

У собама је дозвољено да борави, ако је могуће, један, а највише два корисника.

Једнокреветне собе препоручене су за кориснике са хроничним болестима – респираторним, кардиоваскуларним, дијабетесом, малигним болестима, имунодефицијенцијама, те кориснике са већим тјелесним/моторичким оштећењима, које могу представљати ризик за развој компликација болести изазване коронавирусом.