Одбора за координацију проведбе Плана цијепљења против ЦОВИД-19 у Федерацији БиХ пролонгира процес цијепљења до четвртка, 18.03.2021. године, до када ће Европска агенција за лијекове (ЕМА) појединачно проучити сваки случај, анализирати податке и донијети одлуку о повезаности пријављених инцидената с примјеном цјепива АстраЗенека, саопштено је из Завода за јавно здравство ФБиХ.

Разлог састанка су пријављене нежељене реакције након цијепљења у неколико земаља (Аустрија, Италија, Њемачка, Данска…) због које је неколико земаља привремено обуставило цијепљење тим цјепивом.

У Федерацији БиХ до сада није пријављена ниједна тежа нежељена реакција након примјене цјепива АстраЗенеке.

Наглашавамо да је цјепиво АстраЗенека испитано на више од 30 000 људи и да је Европска агенција за лијекове (ЕМА) анализирала опсежне податке који показују да је цјепиво сигурно. Такођер, према доступним подацима из ЕУ и УК, до данас је више од 17 милиона људи примило цјепиво АстраЗенеке, а забиљежено је мање од 40 случајева крвних угрушака. Битно је истакнути да је корист цјепива и даље вишеструко већа од ризика, али да је свакако нужно испитати сваки инцидент и провести детаљну анализу.

Одбор за координацију ће пратити сва збивања и сходно новим информацијама и доказима донијети одлуку о даљњем процесу имунизације цјепивом Астразенека.