Здравствени радници из свих већих болничких центара широм земље шаљу забрињавајуће апеле. У Општој болници “Прим. др. Абдулах Накаш” у Сарајеву рекордан број пацијената. Пацијенти у Горажду леже по ходницима болнице. За то вријеме надлежне власти у Федерацији још не знају када ће набавити обећану руску вакцину.

Пребукиране болнице, домови здравља, преуморно медицинско особље, свакодновно све више новозаражених. У сарајевском Дому здравља у 24 сата рекордни број улазака у covid амбуланте, а у Опћој болници рекордан број хоспитализираних, више од 200 тешко обољелих од covida-19.

“По ходницима на столицама леже пацијенти и сједе и чекају. Сви добију адекватну његу. Молимо грађанство да се чувају да се не окупљају, нема скијања, нема кафана. Молим вас прекините, само један лоцкдоwн би спасио страшни прилив пацијената. Доктори раде по 48 сати не излазе из изолаторија. Тако да није само смјештај, ми смјештај имамо али немамо особља”, поручује др. Лејла Беговић Хаџибајрић из Опште болнице “Прим. др. Абдулах Накаш” .

“Наш call центар је забиљежио 1950 позива у предходна 24 сата што представља својеврсни рекорд од 1. марта. Кадровски нам је увијек напето стање. Једноставно кадар је уморан, има и поприличан број боловања. Логистички треба нам доста неких ствари”, наводи портпарол Домова здравља КС Арман Шаркић.

И болнице у Мостару и Тузли боре се с повећаним бројем пацијената.

“Нама Covid болница већ 4 дана није достатна па смо поново испразнили пети кат, најприје једну половицу јуче и ево ако се овако настави мораћемо још простора ослобађати”, упозорава директор СКБ Мостар Анте Квесић.

“Тренутна ситуација је слична оној коју смо имали у новембру. Има тенденцију раста и по броју хоспитализираних и по броју новоинфицираних”, казао је директор УКЦ-а Тузла Вахид Јусуфовић.

Осим рестриктивних мјера које заговарају здравствени радници, епидемиолошку ситуацију у догледно вријеме требала би поправити вакцинација. Иако је најављено да ће у Федерацију до краја седмице стићи 100.000 доза руске вакцине, у Федералном заводу здравственог осигурања чекају додатну документацију добављача.

“По уговору добављач је дужан прибавити потребну документацију дефинирану уговором која је основ за отварање акредитива у пословној банци и истим тим уговором су прецизирани други рокови које Медимпеx доо Са треба испунити”, појаснила је Маја Којовић, портпарол ЗЗЈЗ ФБиХ.

Док се вакцина чека, алармантни апели стижу и из Кантоналне болнице Горажде.

“Немамо дакле више мјеста, људи леже на ходнику, претпостављам како чујем у већини болница у БиХ”, рекла је Алдијана Беговић из Кантоналне болнице Горажде.

Медицински радници сносе највећи терет, а у систему их је сваки дан све мање. Из Службе за запошљавање Кантона Сарајево запослене cy 33 особе које ће помагати у збрињавању Covid пацијената.