Вакцинација против коронавируса у Кантону Сарајеву биће настављена 10. маја у дворани Зетра. На располагању је више од пет хиљада доза вакцинауглавном донираних, јер других готово да и нема у Федерацији. Трећи је талас пандемије на измаку, а БиХ и даље има поразну статистику у броју вакцинисаних. Шта су власти радиле и зашто у нашу земљу и даље долази минималан број вакцина?

Које вакцине ће добити грађани Сарајева, није јасно прецизирано. У ситуацији у којој се БиХ налази, најбоља вакцина је прва која дође.

БиХ и даље има поразну статистику у броју вакцинисаних. Федерација БиХ још није набавила ниједну вакцину директним путем. Вакцинишемо се, углавном, донираним вакцинама или одласком у сусједне земље, попут Србије. Ситуацију отежава спора испорука путем КОВАКС механизма. Од наручених милион и 232 хиљаде доза вакцина, у БиХ је стигло 23.400 доза Фајзер/Бионтех и 26.400 доза АстраЗенека вакцина. Но, министар Мандић сматра да је власт у Федерацији урадила свој дио посла. Демантује приче о нераду.

Парадоксално или не, званичници свјетске здравствене организације похвалили су рад бх. власти у процесу набавке вакцина.

Док се бх. власти хвале и захваљују углавном за оно што нису урадили, реалност показује да је процес набавке вакцина политичко питање.

Због ненабавке вакцина, доктор Бакир Накаш поднио је кривичне пријаве у име више грађана, против носилаца бх. власти. Незадовољство и критике упутили су и из Покрета Женски марш – борба за живот.

Нема разлога за похвалу, јер је БиХ подбацила, тврди Накаш. Умјесто набавке пасивно се чекају донације, а грађани БиХ су у безизлазној ситуацији..