Замјеник премијера и федерални министар рада и социјалне политике Веско Дрљача уврстио је Covid-19 на Листу професионалних болести с циљем веће заштите здравствених радника, саопћено је данас из тог министарства.

Како је саопћено, с обзиром на то да је за вријеме пандемије коронавируса у Федерацији Босне и Херцеговине више од двије стотине здравствених радника инфицирано овим вирусом, а њих чак осамдесет је у некој врсти изолације, Независни струковни синдикат радника запослених у здравству у ФБиХ и Федерално министарство здравства доставили су Федералном министарству рада и социјалне политике иницијативу за сврставање Covid-19 обољења изазваног SARS-CoV-2 на ову листу.

Професионалним се сматрају оне болести које су проузроковане дужим штетним непосредним дјеловањем у процесу рада или радној средини, као што су послови гдје су радници изложени хемијским, физичким или биолошким утицајима.

Став Федералног министарства рада и социјалне политике је да се у случају инфекције здравственог радника коронавирусом може говорити о професионалној болести, узимајући у обзир чињеницу да су они због свог посла изложени различитим опасностима, а у конкретном случају овим вирусом.

Након проведене процедуре, федерални министар донио је неопходне допуне овог правилника и доставио их на објаву у Службене новине ФБиХ.

Ова допуна Правилника подразумијева да ће радници у здравству убудуће имати пуно већу заштиту и бенефиције с обзиром на околности и опасности којима се, због пандемије корона вируса, свакодневно херојски излажу, саопћено је из Федералног министарства рада и социјалне политике, преноси Уред Владе ФБиХ за односе с јавношћу.