Посланици Представничког дома Парламента Федерације БиХ разматраће данас на онлајн сједници информацију федералне Владе о посљедицама епидемије вируса корона на привреду и здравство овог ентитета.

Из Парламента ФБиХ саопштено је да ће на данашњој сједници, према предложеном дневном реду, по хитном поступку бити разматран и Приједлог закона о стечају, који садржи законска рјешења неопходна за отклањање штетних посљедица у пословању по пословне субјекте настале као резултат пандемије изазване вирусом корона.

Овим приједлогом закона се прописују потпуно нова законска рјешења којима се уводи предстечајни поступак као потпуно нова фаза судског поступка с циљем ревитализације пословних субјеката који се сусрећу са одређеним потешкоћама у пословању.

Према скраћеној процедури, пред посланицима ће се наћи Приједлог закона о допунама Закона о заштити од насиља у породици.

Основни разлог за доношење овог закона јесте унапређење нормативног оквира којим је уређен поступак заштите жртве од насиља у породици и то на начин да се с циљем заштите жртве уводи нови институт “особа од повјерења”.

На дневном реду су и приједлози измјена и допуна Закона о привредним друштвима, Закона о регистрацији пословних субјеката у ФБиХ, Закона о пољопривредним савјетодавним службама, те приједлог закључака о утврђивању Програма спровођења статистичких истраживања од интереса за ФБиХ за период 2021-2024. године.

Посланици би се требали изјаснити и о Приједлогу закона о провођењу одлука судова, те Нацрт закона о заштити узбуњивача у ФБиХ, чији је предлагач посланик “Наше странке” Сабина Ћудић.

Представнички дом Парламента ФБиХ требао би данас да разматра и документ оквирног буџета ФБиХ за период 2021-2023. године, као и извјештај о извршењу буџета федералоног Тужилаштва за 2019. годину.

Почетак онлајн сједнице заказан је за 10.00 часова.