У ФБиХ имамо девет потврђених случајева на коронавирус, до сада су три су позитивна , 114 тестираних, док је 8000 у изолацији или самоизолацији.

Заповједница Федералног штаба цивилне заштите Јелка Милићевић, након друге ванредне сједнице Федералног штаба цивилне заштите поводом проглашења стања несреће узроковане појавом коронавируса (ЦОВИД – 19) на подручју Федерације БиХ рекла је како су донесене двије двије одлуке о провођењу наредби које су синоћ издате и како су се договорили о начину извјештавања и рада.

Др Марина Бера, члан Штаба испред Федералног министарства здравства:

“Задњи подаци за ФБиХ су да имамо 9 потврђених случајева на коронавирус, од тога је 114 тестираних. Имамо особа који су у здравственом надзору, изолацији и самоизолацији преко 8000 . Имамо три потврђена случаја у КБ Мостар. Више особа је тестирано и осим ова три случаја сви други су негативни. Поједине особе су и више пута тестиране, тестови су негативни. Новорођенче је негативно. Болница је подузела све кораке који су у складу са струком, Испразнила је своје просторе, дио пацијената је отпуштен, дио премјештен, дезинфицирани су сви простори. У изолацији је седам особа у Свеучилишној болници Мостар.

Анис Ајдиновић, директор Федералне управе за инспекцијске послове рекао је како је Федерални штаб ЦЗ донио наредбу по којој инспектори федералне и РС изричу мјере изолације према свим грађанима БиХ и то је била једна од првих наредби која је донесена.

И до ове мјере ситуација је била под контролом. У БиХ је преко РС ушло 528 лица ,а пребивбалиште им је у ФБиХ. Припремамо те податке, да се утврди да ли се налазе под изолацијом. Данас је покренуто шест прекршајних поступака према надлежним судовима, а у једном случају је подношен извјештај о почињеном кривичном дјелу. Што се тиче возача из Сребреника, и ми ћемо покренути прекршајни поступак, ствари се држе под контролом и нема панике”, рекао је Ајдиновић.

У овом тренутку имамо довољно тестова и ради се на томе да се добију нове количине, што ће бити у наредних неколико дана., поручила је др Бера.