Федерација Босне и Херцеговине већ двије године нема директора Федералне управе полиције (ФУП). Функцију вршиоца дужности обавља Енсад Корман.

Независни одбор од краја 2019. године тражи од Федералне Владе информацију зашто не именује новог директора. Прича је поново актуелна након најава о гласању и именовању Зорана Галића за директора ФУП-а, а он је тренутно директор Граничне полиције.

Најава о именовању директора Федералне управе полиције долази скоро двије године након што је финална листа кандидата закључена. Још у априлу 2019. године ресорни министар Аљоша Чампара доставио је Влади листу успјешних кандидата коју је сачинио Независни одбор.

“Од тог дана до дана данашњег се ништа није реализовало и сада не видим ни један објективан разлог због којег се данас, односно у посљедњих 4-5 дана актуализира та тема”, наводи Сеад Бардак, предсједник Независног одбора ПФБиХ.

Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара каже како се чекало формирање нове Владе да би почео поступак именовања директора ФУП-а. На прозивке да тргује својом позицијом, Чампара поручује да је премијер Федерације Фадил Новалић тражио припрему ове тачке дневног реда.

“Ја ћу само урадити оно што је у складу са законом и што је у складу са процедуром. Ја колико знам СДА и ХДЗ су партнерске странке на свим нивоима од државног, федералног, кантоналног, градског па кога год хоћете. Та врста шпекулација од неких медија је апсолутно нетачна и једноставно не стоји”, категоричан је Чампара.

Међу првима, на помен именовања Зорана Галића за директора ФУП-а, реагирао је заступник у Парламенту Федерације БиХ Хусеин Рошић, казавши да је недопустиво да на челу Федералне управе полиције буде било ко осим Бошњака.

“Ми мислимо да то треба бити Бошњак првенствено ради чињенице да у РС-у Додик контролише комплетан МУП и специјалну јединицу, ми мислимо да у овом моменту то треба бити Бошњак. Нигдје не пише да треба са списка бити новорангирани него да Влада доноси одлуку о избору директора на основу листе успјешних кандидата”, сматра Рошић.

Нико од чланова ХДЗ-а БиХ није хтио коментирати избор директора ФУП-а. Хрватски народни сабор БиХ реагирао је на изјаву заступника Рошића:

“У ситуацији када је сигурносно питање никад лошије и тражи јачање полицијских структура и њезиних капацитета, имамо ситуацију да је проблем само зато што је нетко Хрват тко треба доћи на чело ове институције”.

Ко ће бити нови директор ФУП-а и да ли ће уопће бити именован требало би бити познато на наредној сједници Владе Федерације БиХ. Омјером гласова страначких представника тачно ће се видјети да ли је тренутачна фама око избора директора ФУП-а била само представа.