Завод за јавно здравство Федерације Босне и Херцеговине објавио је како се, након привремене обуставе, наставља имунизација вакцином АстраЗенека/КОВИШИЛД.

“Након што је Комитет за сигурност Европске агенције за лијекове разматрао информације о пријављеним случајевима тромбоемболије забиљежене у неколико земаља Европске уније након цијепљења вакцином АстраЗенека и након што је потврдио да су бенефити вакцине у борби против КОВИД-19 (која сама резултира проблемима згрушавања и може бити фатална) вишеструко већи од ризика од ријетких нуспојава, Одбор за координацију проведбе Плана цијепљења против КОВИД-19 у Федерацији Босне и Херцеговине донио је одлуку о наставку цијепљења вакцином АстраЗенека/КОВИШИЛД у Федерацији БиХ”, стоји у саопштењу.

Напомиње се да у Федерацији БиХ до сада није пријављена ниједна тежа нежељена реакција након примјене вакцине тог произвођача.

”Пандемија КОВИД-19 је глобална криза са разарајућим здравственим, друштвеним и економским учинком. Вакцине против КОВИД-19 ће допринијети заштити од оболијевања, нарочито здравствених радника и других рањивих група”, стоји у саопштењу Завода за јавно здравство ФБиХ.

Подсјећамо, Одбор за координацију проведбе Плана цијепљења против КОВИД-19 у Федерацији БиХ пролонгирао је у уторак процес цијепљења до одлуке Европске агенције за лијекове (ЕМА). Агенција је јуче објавила како је вакцина сигурна и учинковита.

Нежељене реакције након вакцинације пријављене су у неколико земаља – Аустрији, Италији, Њемачкој, Данској и другима, због чега је већи број држава широм Европе привремено обуставио употребу ове вакцине.