Швајцарски тенисер Роџер Федерер, који је већи дио сезоне 2020. пропустио због операција кољена, признао је да није сигуран да ће учестовати на Аустралијан опену.

“Надао сам се да ћу бити 100 одсто спреман до октобра, али нисам на том нивоу ни данас. Биће ‘тијесно’ за Аустралијан опен. Ово је трка с временом. Наравно, помогло би када бих имао мало више времена”, рекао је Федерер након што је синоћ проглашен за најбољег спортисту Швајцарске у посљедњих 70 година.

Аустралијан опен би требало да се одржи од 18. до 31 јануара, али постоје најаве да би због протокола везаних за пандемију корона вируса могао да буде помјерен за фебруар.

Федерер је чак подстакао и спекулације о својој будућности помињући и могућу пензију.

“Надам се да ћу се 2021. вратити на терен. Видјећемо. Али, и да се моја каријера заврши овом наградом, био би то невјероватан крај. Сљедећа два-три мјесеца ће бити кључна”, рекао је Федерер који тренутно заузима пето мјесто на АТП листи.

Освајач 20 грен слем титула није играо откако је у јануару изгубио у полуфиналу Аустралијан опена од Новака Ђоковића и пропустио је остатак сезоне због двије операције колена.

У години која би могла бити његова посљедња на терену, ако успије да се опорави, Федерер је навео да циља Вимблдон, Олимпијске игре у Токију и Отворено првенство САД.