Неће бити кандидатског статуса Босне и Херцеговине за прикључење Европској унији, без рјешавања случајева убистава Давида Драгичевића и Џенана Мемића, рекао је адвокат Ифет Ферагет учествујући на другој међународној конференцији, коју у Бањалуци организује Удружење „Пут Правде“. Један од циљева конференције јесте – да кривично одговарају сви који су опструисали истраге о овим убиствима.

Софија Грмуша један је од најактивнијих чланова групе Правда за Давида која броји више од 900 дана од првог великог окупљања на централном бањалучком тргу. Не зна колико пута ју је полиција приводила нити колико је времена провела у притвору. Каже да то сваки пут тешко проживљава, јер зна да тражи само истину и правду и слободно кретање градом.

СОФИЈА ГРМУША, активиста Правде за Давида

“Знам да смо на правом путу, да не радимо ништа лоше. Знамо да ће они наставити да нас приводе, хапсе и ми ћемо наставити својим путем до краја, до правде за Давида.”

Поступање полиције према овој групи грађана, чуло се на конференцији, не може се више назвати непрофесионализмом. Ријеч је, кажу, о свјесном кршењу људских права. Активисти групе сматрају да су грађани другог реда, те да на такво стање није имун ни остатак друштва.

МИЉАН КОВАЧ, предсједник Удружења „Пут Правде“

“Ја мислим да је ово друштво комплетно друштво под великом пресијом. И ова мањина која је устала да се бори против те пресије и они који ћуте. Они који ћуте, ћуте из страха. Зато што су условљени послом, плаше се за безбједност своје дјеце. Ми живимо у друштву у којем се дјеца убијају и у Сарајеву и у Бањалуци.”

У великој су невољи сви који су укључени у неадекватне истраге и прогон грађана, јер међународна заједница ипак дјелује, увјерен је адвокат Ифет Ферагет. Истраге о убиствима Давида Драгичевића, као и Џенана Мемића, сматра, практично не постоје.

ИФЕТ ФЕРАГЕТ, адвокат

“Али у агенди Европске уније та два случаја ће бити уврштена и у овај септембарски извјештај, они директно утичу на најважнији од 14 приоритета који су битни за чланство БиХ у ЕУ и сасвим сигурно да без рјешавања тих случајева БиХ неће добити кандидатски статус.”

Радимо исправну ствар до коначног циља, закључује адвокат породица Драгичевић и Мемић. То је, осим пресуде убицама, да кривично одговарају сви који су свјесно и намјерно заташкавали убиства.