Боловања и одсуства с посла били су проблем и прије пандемије коронавируса, а стање се сада додатно погоршало, с обзиром на то да су радници под великим физичким и психичким притиском, казала је гостујући у емисији “Јутро за све” БХРТ-а Мерсиха Ферхатовић-Бешировић, предсједница Синдиката трговине и услужних дјелатности БиХ.

С обзиром на драстичан пораст случајева обољелих у БиХ, стање у сектору трговине је доста задовољавајуће. Рецимо, компаније које броје око 1.300 радника имају тек неких четири до пет радника који су одсуствовали са радног мјеста због заразе. То показује да су радници у овом сектору јако одговорни и да се придржавају свих мјера. С друге стране, бојим се да одговорност према њима изостаје, казала је Ферхатовић-Бешировић.

Нагласила је да је неизвјесност коју је донијела пандемија доиста видљива у сектору трговине. Радници су, казала је, у сталном ишчекивању од негативних посљедица.

Радници су константно на првој линији фронта, у продавнице и даље долазе људи који су обољели или који су у контакту са обољелим. То може довести до колапса, поручила је.

Када је у питању поштивања мјера, Ферхатовић-Бешировић је казала како трговци стално морају упозоравати купце, „а то се често заврши на ружан начин“.

Нема разумијевања, нема емпатије, нема солидарности. То је наш највећи проблем, закључила је Ферхатовић-Бешировић.