Четвороструки свјетски шампион Формуле 1 возач Астон Мартина Себастијан Фетел рекао је да прошле године није био на свом нивоу, али да у овој сезони очекује више по питању наступа и резултата.

Фетел је прошлу сезону возио за Ферари и заузео је 13. место у генералном пласману са 33 бода. Он је изборио само један пласман на побједничко постоље, а 10 од 17 трка завршио је ван првих 10 возача. Током сезоне осјећала се и напета атмосфера, пошто му Ферари није понудио нови уговор.

Нијемац је на крају сезоне напустио славни италијански тим и прешао у Астон Мартин.

“Читава година је била изазов. Нисам задовољан како је прошла по питању мојих наступа. Било је ствари које нису прошле добро и ствари за које бих волио да су се другачије догодиле. Није тајна да у појединим фазама нисам био најсрећнији”, рекао је Фетел.

Фетел се 2017. и 2018. године борио за шампионску титулу са возачем Мерцедеса Луисом Хамилтоном, али је оба пута био неуспјешан, упркос томе што је водио на половини обје сезоне.

Послије тога је услиједио пад, прошле и претпрошле сезоне од Фетела је био бољи тимски колега Шарл Леклер. Када је Леклеру понуђен велики уговор до 2024. године, а Фетелу није понуђена сарадња, постало је јасно ко се сматра првим возачем екипе.

Отежавајућа околност за Фетела било је и то што је посљедње три трке у сезони завршио на 13, 12. и 14. мјесту.

“Сезона није била по мојим стандардима. Никада нисам бринуо о томе шта људи мисле, кажу или пишу. Због тога је важно да сам миран. Имам врло, врло велика очекивања од себе”, навео је 33-годишњи возач.

Фетел је разматрао и могућност повлачења, али га је привукао изазов у Астон Мартину.

“Нисам престар, има старијих возача од мене коју су се вратили такмичењу”, рекао је Фетел, алудирајући на Фернанда Алонса.

“Мислим да то није ствар година, већ је то више питање да ли имаш болид и екипу око себе”, додао је он.

Фетел је током каријере остварио 53 побједе и 121 пласман на подијум, а дијели рекорд са Михаелом Шумахером по броју побједа у једној сезони – 13. Он је то остварио 2013. године возећи за Ред Бул.

Астон Мартин ће возити Мерцедесовим моторима. Власник екипе је канадски милијардер Лоренс Строл, чији син Ленс вози за тим. План је да Астон Мартин за три до пет година буде конкурентан у борби за титулу.

Фетел је рекао да је атмосфера опуштенија него у Ферарију. Ферари није освојио титулу у конкуренцији возача од 2007. године, када је најбољи био Кими Раиконен, а титулу у конкуренцији конструктора од 2008. године.

“На први поглед све је мање, у поређењу са Фераријем. Ствари су прилично другачије, али не ради се о модерном изгледу или модерним дизајнерским фотељама у канцеларији, већ о послу који се обавља иза сцене”, навео је Фетел.

Нова сезона Формуле 1 почиње у недјељу, трком за Велику награду Бахреина, од 17 часова.