Филм Номадланд (Номадланд) у коме Франсис Макдорманд глуми бескућницу која путује кроз амерички Запад добио је главну награду на ноћас одржаној виртуелној церемонији Златних глобуса, а редитељка филма Клои Џао награду за најбољег редитеља.

Клои Џао је тиме постала тек друга жена која је добила то признање на додјели Глобуса после Барбаре Стрејсанд 1983. године, преноси ББЦ.

Филм Борат два, наставак врло популарног Бората из 2006. проглашен је за најбољи филм у категорији мјузикла и комедије.

Награду Златни глобус додјељује 87 чланова Холивудског удружења страних дописника (ХФПА), групе међународних новинара са сједиштем у Калифорнији. Овдје се филмови дијеле на двије категорије драме и мјузикла и комедије.

Златни глобус је прва већа церемонија доделе награда у сезони и често указује који ће филмови бири наградјени Оскаром.

Бивше звијезде култне хумористичке емисије “Уживо суботом увече (Сартурдаy Нигхт Ливе) Тина Феј и Ејми Полер водиле су виртуелну церемонију, једна из Њујорка а друга из Лос Анђелеса, што је први пут да се ова церемонија одиграва на двије стране америчке обале.

Андра Деј, млада црна америчка глумица била је изненадјење и добила награду за најбољу главну женску улогу у драми о Били Холидеј, “Тхе Унитед Статес версус Биллие Холидаy”, а за ту награду су јој конкуренткиње биле више реномираних глумица медју којима и Франсис Макдорманд која је играла у наградјеном филму Номадланд.

Више других црних глумаца такођер су награђени Златним глобусима, међу којима и постхумно Чедвик Боузмен. Звезда “Црног пантера” однио је награду испред других великих имена који су номиновани као што су Ентони Хопкинс, и Гери Олдман.

Још један глумац из филма Црни пантер, Британац Данијел Калуја награђен је за најбољу помоћну мушку улогу за интерпретацију Фреда Хамптона, младог вође револуционарног црног покрета убијеног у децембру 1969. у полицијској рацији.

Вече доделе Златних глобуса је означено диверзитетом, што је парадокс пошто је уочи доделе критиковано Холивудско удружење страних дописника које додељује награде што нема нема ниједног црног новинара медју 87 активних чланова.

Више учесника у вечери укључујући и двије водитељке, осврнули су се на то мање или више љубазно, а званичници удружења су рекли на церемонији да виде да на томе треба да раде.