Ваха, портрет једне легенде, наслов је филма Игора Латиновића посвећеног фудбалском стручњаку Вахиду Халилхоџићу у продукцији компаније Ромен Бусак, и копродукцији Мари Таузиа и Ал Џазира Балканс.

На изради је радио тим филмских радника, а он, од почетка до краја, на посебан начин говори о животном путу започетом у малој Јабланици и успону до свјетског ногометног врха.

Латиновићев филм синоћ је приказан у Мостару, граду за који је Халилхоџић посебно везан, а један од суорганизатора био је Фудбалски клуб Вележ.

Прије самог почетка, приказана је поздравна порука коју је у Мароку снимио Халилхоџић, казавши, између осталог, да жали што није у могућности присуствовати овом догађају због ограничења кретања услијед пандемије.

“Игор је 2002. почео радити на филму у вријеме када је Вахид дошао у Париз. Био је фасциниран статусом човјека с наших простора који је уживао у то вријеме у том окружењу. Зато је и започео радити на филму. Велика продукција је касније отпала, а остао је само Игор, који је у наредних 20 година наставио пратити Вахида. Рекао нам је да има материјал, а ми смо одлучили урадити продукцију“, рекао је копродуцент филма Сеад Крешевљаковић.

Пред сам почетак, присутнима се обратио и предсједник Фудбалског клуба Вележ Шемсудин Хасић.

“Драго ми је што је настао филм овог типа, јер Вахид то заиста заслужује. Иако физички није, он је и данас у Вележу и сматрам да су Вележ и Ваха веома важан клуб и човјек за овај град и државу. Посебно ми је драго што могу казати да сам пријатељ с Вахом. Јутрос смо разговарали, био је расположен и сретан је што је настао филм о његовом приватном и професионалном животу. Пожелио нам је и срећу на утакмици против Олимпика“, изјавио је Хасић.

С Халилхоџићем је годинама у Вележу сарађивао Енес Вукотић, дугогодишњи клупски секретар и Вележов хроничар.

“Постигао је као играч много. Штета је што је био запостављен у репрезентацији Југославије. На утакмицама је веома темпераментан што су користили противници, иако је ван терена веома благ. Често је трпио и кажњаван је. С Вележом је као играч и директор имао успјехе. Заиста је показао да је велики Вележовац. На различите је начине помагао у тешким временима и по томе је један од ријетких и неко чији примјер треба слиједити. Емотивно сам доживио снимке из Вахиних играчких дана и заиста сам сретан што ме је клуб позвао на пројекцију“, истакао је Вукотић.

Вахида Халилхоџића док борави у Мостару ријетко можете сусрести, а да није у друштву пријатеља Мухарема Хиндића – Мушице.

“Велики је борац. Поштен човјек који настоји остварити циљеве на поштен и частан начин. Он је прави спортиста и породичан човјек. Гдје год да се појави, омиљен је. Прије овог, један од филмова о Вахи радили су и Јапанци. И сам сам био учесник. Много људи би вољело Ваху у својим репрезентацијима, а нарочито Хрвати. У то сам се увјерио. У сусједству је изнимно цијењен и као човјек и као стручњак. Он је свјетски тренер. Мало је људи попут Вахида“, рекао је Хиндић.

Премијери је присуствовао и Халилхоџоћев брат Ено.

“Он је све у животу постигао својим радом и упорношћу. Велики човјек и велики спортист. Као тренер је направио велике ствари, а ја, као његов брат, цијели живот с посебним емоцијама доживљавам његове утакмице. Увијек изнова и то ће трајати док је у фудбалу“, казао је.