На овогодишњем скраћеном репертоару 58. издања Међународног филмског фестивала “Виенале”, који ће почети 22. октобра у Бечу, наћи ће се и аустро-босанска копродукција “Кво Вадис, Аида?” босанскохерцеговачке режисерке Јасмиле Жбанић.

Поред филма о геноциду у Сребреници “Кво Вадис, Аида?” (“Куда идеш, Аида?”), на фестивалу ће бити приказани и други филмови из региона, као што је филм “Домовине” србијанске режисерке Јелене Максимовић. Прошле године је бечка филмска платна покрило 300 филмова, док се ове године због скраћеног програма услијед пандемије коронавируса очекује само 86 играних и документарних филмова те 27 краткометражних филмова, саопћио је Еуроком ПР.

У склопу овогодишњег репертоара налазе се и двије монографије посвећене значајним ствараоцима филмске умјетности Кристоф Шлингензиф и Изабел Паљај. На фестивалу ће бити приказане и кинематографије Желимира Жилника, затим “Аустрокино” о стваралашту 70-тих година те традиционална ретроспектива која се реализује заједно са Музејом филмске умјетности у Бечу. Поред иноземних остварења, која су претходно награђивана на фестивалима у Берлину и Венецији, овогодишњи “Виенале” значајан простор оставља домаћим аустријским филмовима као што је режисерски деби Еви Роменс “Хохвалд”.

Фестивал ће 1. новембра затворити документарац “Тhe Truffle Hunters” Михаела Двека и Грегори Кершоа, наводи се у саопћењу.