Филм “Кво вадис, Аида?” поново се може гледати онлине, ексклузивно на Ондеманд.киномеетингпоинт.ба, гдје ће филм бити доступан од четвртка. Филм се на ОнДеманд платформи кина Меетинг Поинт може гледати у Босни и Херцеговини, Хрватској, Србији, Црној Гори, Словенији, Сјеверној Македонији и Косову.

Иако због пандемије кина у 2020. нису радила и још увијек не раде у пуном капацитету, филм Јасмиле Жбанић је у прошлој години у кинима у БиХ постигао успјех који није ниједан други бх. филм у посљедњих 10 година. “Кво Вадис, Аида?”, кандидат Босне и Херцеговине за награду Осцара у категорији најбољег међународног дугометражног филма, први је играни филм који проговара о геноциду у Сребреници.

У средишту радње је Аида (Јасна Ђуричић), некадашња професорица која у љето 1995. ради као преводитељица за Уједињене народе у Сребреници. Када српска војска уђе у град, 30.000 становника Сребренице, међу којима је и Аидина породица, тражи спас у бази УН-а.

Режију и сценариј потписује Јасмила Жбанић, а у филму глуме Јасна Ђуричић, Изудин Бајровић, Борис Лер, Дино Бајровић, Емир Хаџихафизбеговић, Борис Исаковић, Раyмонд Тхирy, Јохан Хелденбергх и други.

Филм је свјетску премијеру имао на Венеција Филм Фестивалу (2020), гдје је освојио три независне награде – организације УНИМЕД која се додјељује за најбољи филм који се бави културним разликама и слободом умјетничког изражавања, награда Бриан Савеза рационалистичких атеиста и агностика те награда СИГНИС Свјетске католичке организације за комуникације, на фестивалу у Анталији филм је освојио награду за најбољи страни филм, док је на фестивалу Ел Гоуна освојио Златну звијезду за најбољи филм, а Јасна Ђуричић признање за најбољу женску улогу. На Аррас Филм фестивалу освојио је награду Златни атлас за најбољи филм, Специјално признање на Јерусалем Филм Фестивалу, као и три награде на фестивалу Лондон Филм Wеек, за најбољи филм, најбољу редитељицу (Јасмила Жбанић) и најбољу глумицу (Јасна Ђуричић).

Филм је номинован за Индепендент Спирит Аwард.