У селекцији АЈБ Скрининг свјетску премијеру на АЈБ ДОК филмском фестивалу, који се у онлајн формату одржава од 11. до 15. септембра, имаће и филм „Дрим Тим Бабе“, сценаристице и редитељице Лејле Звиздић, чију продукцију потписује ПЛАТФОРМА, а копродукцију Ал Џазира Балканс.

Филм, кроз засебних шест наративних прича које се потом спајају у једну, прати пјевачку скупину коју чине енергичне и шармантне бакице из Љубушког.
Оне су Фрањка, Јагода, Ката, Благица, Аница и Нада. Пјевају ганге и бећарац, али овим етно пјесмама дају нову димензију властитим духовитим и двосмисленим текстовима.

Тако су током посљедњег СП у ногомету, написале пјесму хрватском селектору херцеговачких коријена, Златку Далићу, а на списку имају и пјесме о афричкој шљиви, виагри, брачним односима,издеранима фармерицама и бројне друге.

Ипак, њихова енергичност се не може приписати лагодном животу. Напротив, иза неких од њих су кемотерапије, мизерне пензије због којих надничаре на плантажама, самоћа и туга за изгубљеним брачним друговима и дјецом расутом по свијету. Све су удовице, осим баба Наде.

Упркос тешким животним увјетима и околностима, посљедњу дионицу живота су одлучиле проживјети, а на преживјети. У трећој животној доби су се попеле и на позорницу свјетског шоу програма. Појавиле су се у хрватском „Суперталенту 2019“ и ”украле” шоу, а замало и преузеле жири.

Филм о веселим бабама ће 15. септембра у 19:30 бити доступан бесплатно и без регистрације на линку:
https://online.ajbdoc.ba/movies/movie/1/dream-team-babe

Филм “Дрим Тим Бабе” ће званично и затворити треће издање фестивала документарног филма АЈБ ДОК у Сарајеву.