Дугометражним филмом “Матер” Јуре Павловића, приказаним у такмичарском дијелу програма, у форми аутокина је отворено овогодишње 14. издање Мостар Филм Фестивала (МОФФ), које ће од 16. до 20. октобра понудити 24 филмске пројекције у пет службених програма.

Директор МОФФ-а Славен Кнезовић казао је како је форма аутокина била једини начин за одржавање фестивала јер се тако могу испоштовати све мјере које препоручују штабови цивилне заштите и министарства здравства.

“Посјетитељи ће се осјећати сигурно док гледају филмове у својим аутомобилима и на тај начин нитко никога неће угрожавати. Направили смо такође и дистанцу међу аутомобилима од два метра тако да смо потпуно сигурни и одговорни и мислимо да се оваквим путем не може наставити ширење заразе коронавирусом, али се зато може обавити 14. Мостар Филм Фестивал. Нисмо се предали и мислимо да ће људима добро доћи што у ово вријеме могу бити у маси, а опет бити изолирани и уживати у филмовима”, нагласио је директор МОФФ-а.

Како је Кнезовић и раније казао, посјетитеље очекује доста добрих и лијепих наслова.

“Довели смо разноврстан програм и најбоље што се може погледати у регији и шире, за свакога смо одабрали понешто, а Мостарцима поручујем да се не плаше коронавируса, да дођу и уживају у филмовима у угодном друштву”, казао је Кнезовић.

По ријечима умјетничке директорице МОФФ-а Маје Кнезовић Ласић, у петодневном програму љубитеље филма ове године очекује натјецатељски, интернационални, документарни, студентски програм те ретроспектива Јадран филма.

У такмичарском програму биће приказано десет филмова међу којима ће стручни жири одабрати најбоље главне и споредне глумце, те наградити најбољег дебитанта.

Биће приказано и шест документараца, четири филма из програма ретроспективе који је ове године посвећен урадцима Јадран Филма, те два филма из интернационалног програма “Између ријека” и два кратка филма, што је новост овог фестивала, казала је умјетничка директорица МОФФ-а.

Предсједник жирија овогодишњег фестивала је глумац Миро Барњак, док су чланице Анила Гајевић и Бранка Бешевић Гајић.

Фестивал ће 20. октобра затворити филм Андрее Штаке “Маре”, који прати петерочлану породицу у којој главна јунакиња Маре има све елементе за задовољавајући живот, али истовремено жуди за промјеном коју јој свакодневица не омогућује. Након случајног сусрета са странцем она ставља досадашњи живот на пробу.

Пројекције у такмичарском и интернационалном дијелу програма бит ће организиране на платоу Мостарског сајма у Родочу гдје постоји капацитет за 350 аутомобила, док ће документарни програм и ретроспектива бити приказани у великом амфитеатру Свеучилишта у Мостару, уз поштивање епидемиолошких мјера и социјалне удаљености.

Сви филмови биће приказани и на онлине платформи Тузла филм фестивала.