Цијене међународних путовања ове ће године порасти због заостале потражње и мање авиона у служби, упозорио је извршни директор Букинга Глен Фогел.

Фогел је рекао за BBC да “цијене већ расту”.

Многе авиокомпаније значајно су смањиле број летова које обављају због рестрикција на путовања.

Упркос огромној потражњи, несигурност отежава авиокомпанијама да планирају вратити више авиона за услуге, рекао је.

“Потражња је заиста пуно заостала. Сви желе путовати, али сви то желимо чинити на сигуран начин”, казао је он.

Џон Грант, аналитичар авијације с глобалним добављачем података о путовањима ОАГ слаже се да ће ово имати утицај на цијене авиокарата јер се ублажавају путничке рестрикције.

“То ће у кратком року створити налет задржавања потражње и тзв. трошење из освете. Заузврат, авио-алгоритми ће открити пораст потражње и сходно томе повећати цијене”, рекао је.

Недостатак јасноће о томе како ће владе приступити признавању вакцина и тестирању статуса из других земаља забрињава путничку индустрију, која је тешко погођена пандемијом коронавируса.

Фогел вјерује да би јединствен систем био користан.

“Толико различитих људи у толико различитих влада говори о различитим програмима, али тренутно не постоји ништа што је јединствено, па је врло збуњујуће. Слушао сам премијера Италије како говори да желе ускоро пустити људе у Италију и да само морате доказати да сте вакцинисани или тестирани”, казао је Фогел.

“Онда сам помислио, па добро, ја сам добио вакцину, али како то доказати? Да ли само понесем своју малу бијелу картицу коју сам добио у САД-у, хоће ли то бити довољно добро? Требају нам појашњења”, казао је он.

Истражује се неколико система, укључујући путну карту Међународне асоцијације за ваздушни саобраћај (ИАТА), коју испитују бројне авиокомпаније.

У међувремену, Европска унија ради на томе да дигитална пропусница буде спремна на вријеме за љетне празнике.

Идеја схеме која путницима који су добили вакцину омогућава путовање показала се контроверзном.

Британски надзорни орган за једнакост недавно је упозорио да би могао подијелити “друштво на двије групе, при чему само одређене групе могу у потпуности уживати своја права”.

То је стајалиште које подржава Свјетска здравствена организација (СЗО), али Фогел се не слаже.

“Истина је да ако нисте вакцинисани, можда нећете моћи ући у земљу под таквом врстом система. Али је мени то уреду. Шта је алтернатива? Да нико не може ући? То за мене нема смисла”, рекао је.

Додао је да постоје земље у које људи не могу ући ако на примјер немају доказе о вакцинацији против жуте грознице.

“Нема ништа лоше у кориштењу технологије која доказује да сте сигуран путник. То помаже индустрији да се брже опорави”,рекао је господин Фогел.