До 15. фебруара пољопривредници у Босни и Херцеговини могу се пријавити на јавни позив вриједан 3,5 милиона марака за додјелу бесповратних средстава из фондова ЕУ. У зависности од идеје, пољопривредници могу добити између 30 000 и 200 000 КМ.

Чедомир Радовановић из Велике Обарске воћарством се бави већ осам година. У овој години планира проширење али и унапређење засада трешње, па је заинтересован за бесповратна средства која ЕУ додјељује за подршку инвестицијама.

ЧЕДОМИР РАДОВАНОВИЋ, воћар

Конкретно код нас ми смо видјели да можемо да инвессетирамо у противградне мреже, у систем за наводњавање, да проширимо механизацију, то је оно што они могу“

Право на бесповратна средства у износу од 30.000 до 200.000 марака имају физичка лица, пољопривредна газдинства, правна лица и предузетници који се активно баве пољопривредном производњом. Како истиче Радовановић, сама апликација је захтјевна.
Компликована процедура апликације и услови били су пресудни да пољопривредник Бошко Радић одустане од пријаве.

БОШКО РАДИЋ, пољопривредник

Ја се нисам пријављивао јер сам видио да је процедура компликована и стварно мали број људи то може да испуни. То су процедуре стварно тешке и доста компликоване зато се и мали број произвођаћа пријављује за то, ту треба и рпојекат да се пише, ми имамо људе који то раде у бн, али стварно је компликовано”

Радић није усамљен случај. Бројни пољопривредници одустану од апликације само при погледу на процедуре, кажу из Одјељења за пољопривреду града Бијељина. Из тог разлога, њихови службеници су на располагању пољопривредницима у Семберији за помоћ при апликацији.

СТЕВАН ТРИВКОВИЋ, начелник Одјељења за пољопривреду града Бијељина

Значајан број произвођача већ се обратио нашем одјељењу, да испуњавају услове. “Они произвођачи који буду испуњавали услове, ми ћемо им помоћи да што боље и квалитетније припреме документацију и пројекте како би били подржани од стране еу”
Иако је процедура компликована, средства која се могу добити на овај начин нису занемарљива, сложни су у оцјени пољопривредници. То је посебно важно у условима пандемије, јер додатна средства су и додатна шанса за развој.

Оно што је при погледу на услове јасно је да се средствима не могу надати мањи произвођачи. Ипак, како најављују надлежни, ово је тек први позив у низу.

СТЕВАН ТРИВКОВИЋ, начелник Одјељења за пољопривреду града Бијељина

Нама је интерес да у сљедећем циклусу, уколико будемо имали прилике да сљдећи буду мало нижи како би и друга газдинства се могла пријавит икоја су мања, ово су за наше услове већа газдинства

Јавни позив отворен је до 15. фебруара, а интересовање пољопривредних произвођача је велико. ЕУ обезбјеђује 65 одсто укупног износа инвестиције, изузев за сектор воћа и поврћа гдје суфинансира 80 одсто средстава.