Опозиција у Републици Српској тврди да је 30 милиона КМ из Фонда солидарности за обнову, расподијељено локалним заједницама по страначкој линији и на нетранспарентан начин.

Из Владе Републике Српске и Савеза општина и градова- негирају ове тврдње. Истичу, да су критеријуми поштовани.

Локалне заједнице, у којима је на власти СНСД, добиле су знатно више средстава него што их сљедује, за разлику од општина којима руководе начелници из редова опозиције, тврди предсједник Скупштине града Источно Сарајево.

Теслић је добио 600.000 мање него што му припада, Источно Сарајево 300.000, Гацко и Угљевик по 100.000, Чајниче 50.000, источна, Илиџа 33.000 КМ. С друге стране, Требиње је добило 300.000 више, Добој 275.000, Фоча 100.000, Пале 78.000, Трново 60.000 КМ више.

МИРОСЛАВ ЛУЧИЋ, предсједник Скупштине града Источно Сарајево

„Захтијевамо да се приликом наредне расподјеле финансијских средстава води рачуна да се надокнаде средства оним локалним заједницама које су приликом расподјеле добиле мање новца. Захтијевамо да се средства дијеле на транспарентан начин односно да се успоставе и објаве јавно критеријуми за расподјелу ових средстава.“

Из Владе Републике Српске су демантовали да је политичка припадност основ за додјелу помоћи, оцјењујући тврдње опозиције као скупљање јефтиних дневно-политичких поена. Наглашавају да су критеријуми за расподјелу средстава засновани на процијењеном износу штете који су привредни субјекти претрпјели и степену развијености локалне заједнице.

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске истиче да су све локалне заједнице у априлу и мају добиле мање новца од ПДВ-а и да су износи за 35 одсто били умањени у односу на план.

И док опозициони начелници траже објаву јасних критеријума за помоћ локалним заједницама, власт у Републици Српској не види ништа спорно у расподјели. Тамо гдје је новац ту је и политика, а резултат тога је неприхватање чињеница ни аргумената, већ инсистирање на „својој истини“.