Први грађани ЕУ би могли да буду вакцинисани против корона вируса до Божића, рекла је данас предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен али упозорила да земље чланице морају хитно да припреме своје логистичке ланце за давање стотина милиона доза вакцина.

У обраћању посланицима Европског парламента Фон дер Лејн је рекла да се “коначно види свјетло на крају тунела” и додала да би “први држављани ЕУ могли да буду вакцинисани прије краја децембра”.

Европска комисија, извршно тијело ЕУ, има договоре са шест потенцијалних снабдјевача вакцина и ради на седмом уговору. Према тим уговорима може да набави више од 800 милиона доза, што је више од укупног броја становника, око 460 милиона.

Брисел је јучер саопштио да ће потписати уговор за око 160 милиона доза експерименталне вакцине за корона вирус са америчком фирмом Модерна, која је навела да је њихова вакцина према прелиминарним подацима ефикасна 94,5 одсто.

Фон дер Лајен је указала да док су вакцине важне оно што се рачуна су вакцинације.

“Земље чланице морају сада да се припреме. Говоримо о милионима шприцева, говоримо о хладним ланцима, о организовању центара за вакцинацију, о обученим људима који ће бити тамо. Све то мора да буде припремљено”, упозорила је она.

Она је истовремено позвала грађане ЕУ да наставе да поштују рестрикције, иако мјере шкоде пословању, даље наносе штету привредама већ погођ еним због корона вируса и стављају људе у социјалне и менталне тешкоће.

“Са готово 3.000 умрлих дневно Ковид-19 био је први узрок смрти у ЕУ прошле недеље. Болнице су и даље под притиском и у неким регионима јединице интензевне његе су преоптерећене”, рекла је она.

“Морамо учити од љета и не поновити исте грешке. Сувише велико попуштање мјера ствара ризик за трећи талас заразе послије Божића”, рекла је фон дер Лајен која је додала да ће Божић ове године бити другачији и мирнији.