Предсједница Европске комисије Урусла фон дер Лајен рекла је данас у свом првом говору о стању ЕУ да је будућност цијелог Западног Балкана у Унији.

“Дијелимо историју, дијелимо судбину, Западни Балкан није само станица на путу свиле”, рекла је предсједница Комисије у Европском парламенту.

Фон дер Лајен је рекла и да ће Комисија ускоро представити план за обнову Западног Балкана.

Ријеч је о економском и инвестиционом пакету за регион вриједном више милијарди евра који је најављен пред самит ЕУ-Западни Балкан одржан почетком маја у Загребу.

Предсједница ЕК је рекла и да је одлука о отварању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом била историјска.

Фон дер Лајен је говорила и о зеленом расту за Европу, смањењу емисија угљеника, борби против пандемије, потреби реформе СЗО и СТО, солидарности, улози ЕУ као геополитичког играча.

“Потребни су нам нови почеци са старим пријатељима на обје стране Аталнтика и на обје стране Канала” рекла је говрећи о трансатлантском партнерству и односима са бившом чланицом Уније Британијом.

Говорећи о кршењу људских права, Фон дер Лајен је рекла да ЕУ о томе мора да говори, без обзира да ли се ради о Хонгконгу или правима Ујгура.

Коментаришући став неких чланица да је Европа преспора, Урсула фон дер Лајен је рекла: “Будите храбри и пређите на гласање квалификованом већином, барем о питању људских права и санкција за њихово кршење”.

Фон дер Лајен је у Европском парламенту говорила и о питању миграције, Бјелорусији, тензијама у источном Медитерану, односима са Турском.