Челница Европске комисије Урсула фон дер Лејен у четвртак је објавила резервни план о заштити цестовног и зрачног саобраћаја и риболовних права уколико Британија напусти ЕУ без трговинског споразума.

Уједињено Краљевство напустило је Европску унију 31. јануара и крајем овог мјесеца ће напустити јединствено тржиште и царинску унију блока, приводећи крају пола стољећа блиских економских интеграција.

Преговарачи из Лондона и Брисела покушавају договорити трговински споразум након британског напуштања који би владао пословним односима двије стране, али су разговори ушли у слијепу улицу три седмице уочи истека рока.

Како би се припремила за сценариј британског напуштања блока без трговинског споразума 1. јануара, ЕУ је у четвртак предложила резервне мјере како би осигурала да се зрачни и цестовни сасобраћај могу наставити што је могуће безболније наредних шест мјесеци.

Оне такођер предлажу да рибари имају приступ водама друге стране у периоду од годину дана како би се лимитирале комерцијалне штете разлаза без споразума. Ти планови овисе о британским понудама сличних иницијатива.

Наша одговорност је да будемо спремни на све евентуалности. То је разлог зашто данас предлажемо те мјере – изјавила је Фон дер Лејен

Преговори су још у току, Узимајући, ипак, у обзир да је крај прелазног периода веома близу, нема гаранција да би, када и ако се споразум постигне, он могао ступити на снагу на вријеме – изјавила је челница Европске комисије, преноси АФП.