Магазин “Форбс” објавио је списак десет градова који имају највише милијардера, а на првом мјесту налази се кинеска пријестолница Пекинг.

Према годишњем извјештају “Форбса” у Пекингу је тренутно 100 милијардера, што је пораст за 33 у односу на 2020. годину. Њихова тотална вриједност износи 484,3 милијарди долара.

Најбогатијим становником Пекинга проглашен је Занг Јиминг, оснивач апликације “ТикТок”, чије се богатство процјењује на 35,6 милијарди долара.

Тиме је главни град Кине од Њујорка преузео титулу града са највише милијардера. Амерички град, који је прву позицију држао седам година заредом, тренутно има 99 милијардера.

Успјешна кинеска борба против инфекције коронавирусом, успон технолошких фирми и тржишне дионице омогућили су овом граду да освоји прво мјесто на “Форбсовој” листи, преноси ББЦ.

Трећи град по броју милијардера је Хонг Конг који их има 80. Москва је на четвртом мјесту са 79 милијардера, а кинески град Шенжен пети са 68 милијардера.

Још један кинески град, Шангај, налази се на “Форбсовој” листи са 64 милијардера. Лондон је на седмом мјесту са 63 милијардера. На осмом мјесту је индијски град Мумбаји са 48 милијардера, колико има и Сан Франциско.

Десето мјесто припало је кинеском граду Хангзхоу који има 47 милијардера, 21 више у односу на годину раније.