Члан делегације је Координатор Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну сигурност БиХ Зоран Тешановић рекао је да Босна и Херцеговина треба да формира стручан тим који мора пратити цјелокупне активности и потезе које вуче Хрватска када је у питању трговска гора, те адекватно одговорити на њих.

“Ова питања треба покушати ријешити политичким разговорима са представницима Хрватске јер није примјерено да се овакав нуклеарни отпад гради неспосредно уз границу друге државе, пуно је добрих разлога да се разматра о другим могућностима”, рекао је Тешановић.

Он је додао да је позитивно што је министрица Турковић на конференцији Међународне агенције за атомску енергију у Бечу исказала став БиХ по питању Трговске горе, те да се ово заједничко тијело ЕУ труди да обје стране доведе да разговарају и нађу најбоље рјешење, а да се при томе поштују стандарди.

Јасмин Емрић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и члан Зеленог клуба истакао је да чак 250 хиљада људи чији би животи могли бити угрожени смјештањем нуклеарног отпада на овој локацији већ 20 година страхују за своје животе.

“Ми већ 20 година живимо у једном страху и за нас је Трговска гора постала ноћна мора, јер стално је присутна та могућност изградње и успоставе нуклеарног постројења у једној оази чисте природе, здравог околиша и разноврсних природних богатстава. То је благо које желимо искористити”, рекао је Емрић.

Емрић такође истиче битност успоставе експертног тима да би се доказало да је ова локација неприхватљива за Босну и Херцеговину.

Он напомиње да је Република Хрватска завршила поступке јавних набавки и израде докумената неопходних за приступање изградњи одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада, те да је потребно да ова тема остане актуелна и да се брзо ради на рјешавању овог проблема.