Фортенова група д.д. и Номад Фудс ид потписали су купопродајни уговор за Пословну групу замрзнуте хране, која се састоји од друштава Ледо плус д.о.о., Ледо Читлук и Фриком д.о.о. те неколико мањих повезаних друштава, приопћили су у понедјељак из Фортенове.

Вриједност трансакције износи 615 милиона еура, на бази без готовине и без дугова, а њезино је закључење планирано за треће тромјесечје 2021. године. По закључењу, Номад Фудс ће постати власником Пословне групе замрзнуте хране, која обухваћа водећи еуропски портфељ култних локалних брандова замрзнуте хране са снажном препознатљивошћу међу потрошачима у Хрватској, Србији, Босни и Херцеговини и неколико других земаља југоисточне Еуропе.

С традицијом дуљом од пола стољећа, Пословна група замрзнуте хране највећи је произвођач и дистрибутер сладоледа и замрзнуте хране на тржиштима на којима послује, преноси Јутарњи лист.

Иначе, компанија Номад Фудс, са сједиштем на Британским Дјевичанским Отоцима, највећи је еуропски и трећи највећи глобални играч на тржишту смрзнуте хране. Оно што је занимљиво код те твртке јест што у свом портфељу уопће нема сладолед, па би аквизицијом Леда осим преузимања доминантне улоге на тржишту земаља бивше Југославије, добила и врло квалитетан производ који би могла монетизирати кроз своје већ установљене логистичке ланце у седам великих еуропских држава гдје држи лидерску позицију у сегменту смрзнуте хране.

Продаја некадашње “Ледо Групе” тако је постала финанцијски најјачи посао у Хрватској у посљедњих четрнаестак година, још од државних јавних понуда дионица Ине и Хрватског телекома 2007. године, те знатно вреднија трансакција од 505 милијуна еура тешке продаје Адрисова духанског бизниса БАТ-у 2015. године, наводи Јутарњи лист.