Премијер Кантона Сарајево Един Форто разговарао је са директорицом Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Ненси Еслик Е о стратешким пројектима за Кантон Сарајево, међу којима су они из области енергетске ефикасности, образовања, заштите околиша, е-влада, а на којима планирају заједно сарађивати.

Форто је потцртао како Влада Кантона Сарајево улаже максималне напоре да набави вакцине против коронавируса за грађане Кантона.

Рекао је како је Влада заједно са Министарством здравства већ направила и разрадила план имунизације против Цовид-19 обољења, у којем су дефинисане циљне групе популације, стратегија вакцинације, комуникација с јавношћу за прихватање вакцинације.

Овом приликом, Ненси Еслик је упознала премијера да је УСАИД спреман да набави информатичку опрему, лаптопе за основне и средње школе, те је договорено да се већ наредне седмице организује састанак са министрицом одгоја и образовања Наидом Хота–Муминовић.

Такођер је било ријечи о пројектима Владе КС из области енергетске ефикасности, али и о онима којим би требала бити ограничена употреба угља, како би се смањило загађење ваздуха. Студије су показале како су највећи загађивачи пријевозна средства и индивидуална ложишта, пећи и котлови.

Тај се проблем, по ријечима премијера, мора системски ријешити, и Влада ће финансирати све оне који су у стању социјалне потребе, а грију се на угаљ и дрва, док јој је за утопљавање кућа потребан партнер. Једино тако би се могло очекивати да се у зиму 2023. године овај проблем ријеши.

Премијер Форто је говорио и о објектима на Бјелашници и Игману, који тренутно нису у функцији, те за које је потребно написати адекватне међународне тендере, све с циљем улагања у туризам. У томе би помоћ УСАИД-а такођер добро дошла.

„Рад УСАИД-а и његова стратегија је партнерски модел, усмјерен ка томе да државу БиХ доведе до мјеста у којем страна помоћ више неће бити потребна, јер ће моћи самостално да функционише. Ми то називамо путем ка самоодрживости. Оснажујемо земљу да постигне одрживе резултате на локалном нивоу, помажући јој да мобилизира јавне и приватне приходе, јачајући локалне капацитете и убрзавајући развој који воде компаније. Овај приступ његује стабилну, отпорну и просперитетну земљу која се више ослања на себе и даје предност трајним партнерствима“, закључила је директорица Еслик.