“Пиринска фолклорна магија” у извођењу Градског позоришта Благоевград из Бугарске у режији професора Боње Лунгова и др Константина Каракостова отворит ће 21. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу ‘Лут фест’, који се одржава у Источном Сарајеву.

Пандемија вируса корона и ограничавајуће околности утјецале су и на фестивалски програм, који ће ове године бити одржан у другачијем облику. Публика ће имати прилику погледати пет представа, које ће оцјењивати стручни жири.

У пратећем програму Фестивала бит ће одржана креативна луткарска радионица ‘Лутка је глумац’, коју води Анкица Аврамовић из Источног Сарајева, он лине мастерцласс предавање ‘Луткарство у вријеме Короне’ проф др. Константина Каракостова, промоција књиге ‘Шта су лутке?’ пјесникиње Евите Бојковац у издању Форум театра и Арт сцене Бања Лука, као и посебни туристички програми за госте фестивала који се реализирају у сарадњи са Олимпијским центром Јахорина.

У оквиру пратећег програма Фестивала у Зворнику ће бити одиграна представа ‘Куку Тодоре’, Дечјег позоришта Суботица.

“Приједлог предсједника Организационог одбора фестивала Љубише Ћосића, начелника Општине Источно Ново Сарајево је да улаз на све фестивалске програме буде бесплатан”, наводи организатор Фестивала, Форум театар. Овогодишњи Фестивал трајат ће до 2. октобра, а отварање је планирано за 28. септембар у Културном центру Источно Ново Сарајево с почетком у 18 сати.

Мото овогодишљег фестивала ‘Луткарство за 21. вијек’ велича луткарство, значај луткарске умјетности и допринос фестивала њеном очувању, развоју и промоцији. За 21 годину дјеловања Фестивал је, кроз луткарска остварења, учио младе да његују љубав, поштују различитости и у срцима гаје чистоћу душе и праве вриједности.