У Министарству сигурности Босне и Херцеговине данас је одржана церемонија потписивања споразума о донацији система Евофиндер из Француске за Босну и Херцеговину, који су потписали француски амбасадор у Босни и Херцеговини Гиљом Роусон и замјеник министра сигурности БиХ Недељко Јовић.

У оквиру јачања сарадње у области унутрашње сигурности, а посебно борбе против кријумчарења ватреног оружја, муниције и експлозива, Француска је предложила донацију система Евофиндер, у корист Министарства сигурности и других полицијских агенција у Босни и Херцеговини.

Овај систем за балистичко препознавање омогућава анализу муниције и оружја, њихову провјеру у заједничкој бази података и евентуално поређење случајева у цијелој Босни и Херцеговини. Донација предвиђа и додјелу материјала за приступ и кориштење од стране свих полицијских агенција у земљи. Касније ће бити могуће вршити и међународну размјену података са другим земљама које располажу истом врстом материјала.

“Ова донација у корист сигурносних агенција у Босни и Херцеговини олакшаће рад надлежним службеницима и већ сада јача нашу билатералну сарадњу у области сигурности, што је у потпуности дио француске стратегије за Западни Балкан усвојене у априлу 2019. године”, рекао је амбасадор Русон.

Замјеник министра Јовић захвалио се амбасадору Роуссону и Влади Француске за ову донацију те нагласио да ће ова опрема додатно ојачати форензичке капацитете полицијских агенција у БиХ, а посебно у борби против илегалне трговине оружјем.