У Француској се данас настављају протести грађанског покрета Жути прслуци против предсједника Емануела Макрона и лошег управљања кризом изазваном пандемијом коронавируса.

Париска полиција саопштила је да је више од 25 људи до сада ухапшено. Организатори се надају да ће нови једнодневни маршеви привући хиљаде учесника.

Париске власти су забраниле окупљања у Авенији Јелисејских поља, а дијелови париског метроа дуж познате авеније привремено су затворени.

Окупљања су забрањена и на тргу Конкорд, испред катедрале Нотр Дам, Марсових поља, и зграда парламента, министарстава и владе.

Друга окупљања најављена су у Марсеју, Тулузу, Лиону, Нанту, Ници и Стразбуру.

Поред присталица Жутих прслука на скуп ће доћи симпатизери радикалне љевице, као и грађани који се противе мјерама против епидемије коронавируса. Међу окупљенима ће бити и власници ноћних клубова и дискотека чији је рад угрожен због санитарних мјера.

Демонстрације Жутих прслука почеле су у јесен 2018. године у знак протеста због повећања пореза на гориво чиме су, како је оцијењено, кажњени најсиромашнији Французи.

Временом су се претворили у антивладине протесте у којима је страдало више демонстраната а стотине су повријеђене. Прекинути су због избијања пандемије коронавируса.