Француски предсједник Емануел Марон именовао је нову француску Владу на челу с премијером Жаном Кастексом.

Генерални секретар палате Елис Алексис Колер представио је новоименовану Владу Француске коју је формирао премијер Жан Кастекс, три дана након што је оставку поднио сада већ бивши премијер Едвар Филип.

Како је навео Кохлер, у новом кабинету Владе Француске налази се укупно 31 особа, 17 жена и 14 мушкараца.

Новој влади придружила су се и нова имена. Барбара Помпили, која је 2016. године била предсједница парламентарне групе Странке зелених (ЕЕЛВ), а потом и државни министар за питања биолошке разноликости током мандата предсједника Франсоа Оланда, именована је за министрицу околиша.

Ерик Дупонт-Морети, познати француски адвокат из области казненог права, именован је за министра правде. Мореттијево именовање на мјесто министра изазвало је велико изненађење у Француској.

Министрицом културе именована је Розалин Башелот, која је ту дужност обнашала раније у два наврата, током мандата Јацqуеса Цхираца и Николаса Саркозyја.

Елизабет Морено, која је рођена 1970. године на отоку Сантиаго, те 1977. доселила у Француску, обављат ће дужност министра задуженог за равноправност мушкараца и жена.

Бивша министрица околиша Елизабет Борне преузела је министарство рада, бивши министар финансија Жерард Дарманин преузео је унутрашње послове, а бивши министар просторног уређења ће радити као министар пољопривреде и хране.

Макрон ће тако од преузимања предсједничког мандата радити с другом владом.Филипе, који је унапријеђен у премијера након што је Макрон изабран за предсједника, 3. јула је предао своју одлуку о оставци која је и прихваћена.

Филипеова оставка је резултат вишегодишњег неспоразумијевања с Макроном око рјешења социјалне и економске кризе у земљи.

Нови ће кабинет сутра одржати први састанак под предсједавањем Емануела Макрона.