Француска ће затворити границе за све земље ван Европске уније од недјеље, 31. јануара, са циљем да стави под контролу растући број инфекција коронавирусом, а како не би морала да уводи ново закључавање унутар земље.

Таква одлука је донијета након сједнице Кризног штаба са министрима и предсједником земље Емануелом Макроном, изјавио је премијер Француске Жан Кастекс.

”Сваки улазак у Француску и излазак са наше територије у или из земље ван Европске уније ће бити забрањен, уколико не постоји оправдани разлог за изузетак од те мјере. Ова мјера ступа на снагу у поноћ у недјељу”, рекао је, додавши да ће евентуални улазак у земљу бити условљен ПЦР тестом, са изузетком за раднике преко границе.

Путовања из земаља ЕУ су раније била дозвољена уз негативан тест не старији од 72 сата.

Нова одлука изазвана је ризицима од нових сојева вируса, казао је Кастекс.

Такође, шопинг центри већи од 20.000 квадратних метара ће бити затворени од недјеље, а Влада је позвала фирме да омогуће запосленима да раде од куће.

Влада ће пооштрити контролу како би сузбила свако нелегално окупљање или прославу.

У Француској је данас регистровано 22.858 новозаражених, као и 355 преминулих од посљедица коронавируса.

Министри, међутим имају супротна мишљења о мјерама закључавања.

Погоршање психичког стања људи, умор и могућност масовне грађанске непослушности наведени су као разлози да се не крене у правцу строжих ограничења унутар земље.

”Можемо да пружимо шансу томе да тај сценарио избјегнемо”, закључио је премијер Француске.