Становницима Нице на француској ривијери забрањено је шетање плажом током сунчаног викенда, због блокаде која је на снази у циљу сузбијања ширења заразе коронавирусом.

Почевши од петка навечер, Ница и околно обално подручје бит ће закључани током викенда и та мјера ће бити на снази најмање двије седмице. Сјеверна лука Данкирк под сличним је ограничењима.

На овим подручјима порастао је број инфекција, а болнице су преплављене пацијентима са КОВИД-19. Неки пацијенти пребачени су у друге француске регије.

Градоначелник Нице Кристијан Естроси најавио је забрану шетње на плажама и чувеној ”Променад дезангле”, које су иначе јако прометне.

”Морамо избјегавати превелика окупљања, јер се очекује да током викенда буде лијепо вријеме што ће довести до великих гужви на многим мјестима. Разум мора превладати”, рекао је у видео поруци објављеној на друштвеним мрежама.

Како је казао, бит ће отворене само трговине са храном и које продају неопходне намирнице.

У Ници је ове седмице регистровано скоро 800 инфекција КОВИД-19 на 100.000 становника, готово четири пута више од националног просјека.

Естроси је поновио да ситуацију у овом граду погоршава велики број туриста током годишњих одмора, поготово из Велике Британије, Скандинавије, Уједињених Арапских Емирата и Русије, који имају директне летове за аеродром у Ници.

”Сад плаћамо високу цијену”, рекао је он.

Блокадом су обухваћени и оближњи приморски градови Кан и Антиб.