Фра Стипан Радић из Фрањевачке цркве св. Анте у Сарајеву каже да вјерници на Велики петак желе у тишини освијестити себи оно што је Бог преко Исуса Криста учинио за нас јер се жртвовао за нас и показао нам да наш живот није пролазан.

Католички вјерници данас обиљежавају Велики петак, дан Исусове муке и смрти. Слави се у Великој седмици, а заједно с Великим четвртком, Великом суботом и Ускрсом чини Вазмено тродневље.

Говорећи у емисији БХТ1 уживо,фра Стипан Радић из Фрањевачке цркве св. Анте у Сарајеву каже да вјерници на Велики петак желе у тишини освијестити оно што је Исус прошао и “показао да наш живот није пролазан и да смо створени за непролазности и да ћемо и ми једнога дана ићи истим путем као што је он отишао, значи да ћемо се наћи са ускрслим Кристом”.

Данашње ј славље је нешто другачије јер је то једини дан у години када не славимо еухаристијску мису, али и имамо три дијела обтрееда – прво се чита Мука – спомен Исусовог чина и након читања Муке, слиједи једна свеопћа молитва, гдје се молимо за све људе, како за оне који су њега прихватили за свога спаситеља и учитеља, тако и за вјернике и невјернике којима је потребна помоћ божија.А потребна је сваком човјеку. Иза тога слиједи обред клањања крижу и то је у досадашњим временима обично ишло уз љубљење крижа, али због ове пандемије тога неће бири, тако да ћемо сви ми моћи доћи поклонити се пред крижем и одати на тај начин почаст, да бисмо заштитили и себе и друге”, каже фра Радић.

Фра Радић каже како је страдање Исуса је за све нас поука, јер смо сви у проблемима на земљи и сигурно је да нема човјека без потешкоћа и крижа.

“Исус је показао да је некада немогуће избјећи, колико год човјек био праведан. Човјек треба стрпљиво подносити те патње и на најбољи могући начин изићи из њих.И ми требамо бити спремни подносити те своје крижеве, и оне које смо заслужили и оне које нисмо,рекао је фра Радић.

Кадаје ријеч о обичајима, фра Радић каже како их је пуно и да су врло богати, те објашњава да свето тродневље почиње Великим четвртком :

Ми смо синоћ славили у свим црквама спомен чин Исусове посљедње вечере, у бити спомен еухаристијске гозбе и од тога дана у зашуте сва звона. Настају дани тишине,када се желимо посветити себи и другима.У нашим крајевима има један добар знак-препоручљиво је да се у вријеме светих дана не ради ништа о земљи, али се на Велики четвртак и суботу може отићи радити код сиромаха, и то бесплатно. На Велики петак је обичај да се пије бар једна чаша црвеног вина и вјеровало се да се претвара у крв. У бити ,она више подсјећа на на исусову крв проливену за нас.

Такођер се уз ове дане веже обичај посвету јела, која се благосивљају на Велику суботу, каже фра Радић и додаје како би сви они који славе Ускрс требали тај дан од благословљених и јела узети комадић, као израз повезаности с оним што се слави.

“Јаје је један од најстаријих симбол а Ускрса. Оно је из предкршћанског доба. Јаје као симбол Ускрса и шарања настало зато што се вјерује да оно симболизира живот који настаје. На један начин симболизира и Кристово ускрснуће. Као што је Крист одвалио гробни камен и изашао из њега као живи ускрсли, тако и пиле својим изласком из јајета симболитира изчлазак живота, каже фра Радић.

О томе колико је пандемија утјецала на живот вјерника и Цркву каже

“Пуно се промијенио жовот Цркве. Лјуди морају пазити на себе. У БиХ је била уобичајен прочест на језик,а сада је на руке. Покушавамо на све могуће начине допринијети да што прије изађемо из иве пандемије. Свима нек буду сретни дани овог великог тједна а свима Сретан Ускрс, попручује фра Стипан Радић.