Међународни дан борбе против мина, који се обиљежава 4. априла, између осталог има за циљ да подигне ниво свјесности о минама, али и да обиљежи напредак који је до сада постигнут у настојањима да их се потпуно искоријени.

У саопћењу Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) наводи се да је у Босни и Херцеговини до данас пронађено 136.148 минско-експлозивних средстава. Од посљедица минских несрећа страдало је 1.766 особа, од чега 617 смртно. Од овог броја 115 је деминера (53 смртно).

Опасност је потврђена у 118, од укупно 145 опћина у БиХ. Претпоставља се да се унутар 1.421 угрожене заједнице још увијек налази више од 180.000 минско експлозивних средстава.

“Тренутна величина мински сумњиве површине у БиХ износи 957,14 км2 или 1,96 посто у односу на укупну површину БиХ. Према досадашњим анализама, БиХ је једна од мински најугроженијих земаља у свијету, док је огроман економски губитак због некориштења минско сумњивих подручја”, наводи се у саопћењу.

Додаје се да је крајем прошле године БиХ продужен рок за уклањање преосталих минско експлозивних средстава, према Отавској конвенцији потписаној 1997. године, са више од 160 осталих земаља погођених истим проблемом. Овим документом је прецизирано да сва преостала минска поља у земљи буду очишћена до 2027. године у складу са постојећом Стратегијом противминског дјеловања у БиХ.

Међународни дан борбе против мина и ове године (као и прошле) ФУЦЗ дочекује са великим изазовом у којем се налази цијели свијет. Пандемија вируса ЦОВИД-19, нажалост, присутна је и у БиХ, а на снази су бројне мјере ограничења кретања грађана како би уз што мање посљедица сви заједно успјели да превазиђемо овај велики изазов у којем се већ другу годину налазимо – наводе из ФУЦЗ.

У склопу припрема за деминерску сезону у 2021. години, ФУЦЗ је током фебруара ове године реализирала дообуку деминера уочи почетка деминерске сезоне 2021. године, чиме су се стекли услови за почетак активности на деминерским радилиштима.

Почетком марта настављени су радови на деминерским задацима који су започети у 2020. године, а, по захтјеву ЈП Аутоцесте ФБиХ, отворен је задатак “Мостар југ Буна” на траси коридора Вц на коме су ангажована три деминерска тима ФУЦЗ како би био завршен до краја априла ове године.

Поред овог задатка у Мостару, тренутно се изводе радови на још једној дионици коридора Вц у Опћини Маглај (Медаково) који би требао бити завршен до краја јуна 2021. године. Такођер су настављени радови на задатку враћања површине (ланд релеасе) у Бихаћу чијом реализацијом ће бити предата на кориштење јавном предузећу НП “Уна”. Радови су настављени и на задацима у опћинама Оџак, Вогошћа и Травник.

Хуманитарно деминирање од стране деминерских тимова ФУЦЗ у првом кварталу 2021. године реализовано је на задацима у Травнику, Маглају, Оџаку, Вогошћи, Мостару и Бихаћу.

У прва три мјесеца 2021. године укупно је третирано 75.000 м² сумњиве површине при чему су пронађене и уништене двије противпјешадијске мине и четири неексплодирана убојна средства.

У 2021. години, поред завршетка радова на започетим задацима, планирано је отварање пројеката методом ланд релеасе (враћање површине) у Илијашу, Усори и Фочи у ФБиХ, чиме би се тежиште рада деминерских тимова ФУЦЗ пребацило на овај концепт.

Иако су деминери ФУЦЗ у протеклом периоду једним дијелом чишћење минских поља замијенили задацима на којима су помагали у спашавању људских живота у борби против ширења корона вируса (ЦОВИД-19) свјесни су да живимо окружени минским пољима и да је изузетно важно што су се вратили деминерским задацима како би обезбиједили грађанима живот без мина- саопћено је из ФУЦЗ.