Палестински покрет Хамас поручио је да израелски план о анексији представља објаву рата.

“Палестинске групе отпора сматрају израелски план анексије великих подручја окупиране Западне обале објавом рата палестинском народу”, казао је у четвртак у видеопоруци Абу Обеида, портпарол Бригаде Еззедине ал-Qассам, војног крила Хамаса.

Поручио је такођер да сви требају знати да ће ова бригада и даље бранити Палестинце и њихову земљу.

“Остајемо одана стража у одбрани палестинског народа и њиховог територија и светих мјеста”, казао је Обеида, преноси Анадолу Агенцy (АА).

Министар вањских послова Палестине Риад Малки упозорио је у сриједу Израел како ће, уколико анектира Западну обалу, бити посљедица.

Малки је у обраћању у Вијећу сигурности УН-а позвао међународну заједницу да подузме ефикасне мјере, укључујући санкције, како би Израел одустао од плана анексије. Подсјетио је да је анексија злочин и да ће односе Израела и Палестине одвести на пут без повратка.

”Израел треба знати да ће анексија имати тренутне посљедице”, рекао је Малки те позвао земље да признају Палестину.

Палестински званичници запријетили су такођер да ће поништити билатералне споразуме с Израелом ако се настави с планираном анексијом, што би додатно нарушило рјешење о двије државе.

Израелски премијер Бењамин Нетанyаху формирао је с лидером опозиције Беннyјем Гантзом заједничку Владу Израела, а обојица су притом најавили да ће од 1. јула убрзати план анексије Јорданске долине и других територија на Западној обали на којима су подигнута илегална јеврејска насеља.

Анексија долази као дио “Договора стољећа“ америчког предсједника Доналда Трумпа, који је објављен 28. јануара, а односи се на Јерусалем као “неподијељени главни град Израела“ и признаје израелски суверенитет над великим дијеловима Западне обале. У плану се наводи успостављање државе Палестине попут архипелага повезаног мостовима и тунелима.