Кратки играни филм “Хана” ауторице Орнеле Чолић, настао у продукцији Удружења за ментално здравље “Менсана” и копродукцији БХРТ-а, приказан је у Великој сали Опћине Стари Град Сарајево.

Филм је снимљен у јануару ове године у оквиру пројекта “Ментално здравље у кадру” Удружења “Менсана” и говори о школској дјеци која су свакодневно изложена и пролазе кроз насиље и разне притиске те психичка стања која утичу на њихов развој, учење и сам живот.

Ауторица филма Орнела Чолић истакла је да је филм настао јер се указала потреба да се више посвети проблемима да се проговори о малољетничкој деликвенцији, насиљу међу вршњацима, депресији, самоповређивању младих. Такођер је подсјетила да је и према подацима из Министарсва образовања Кантона Саравео забиљежен вал самоповређивања код дјеце.

“Надам се да смо свјесни колико је битно да од што раније доби дјеци посветимо што већу пажњу да не би неки “мали” проблеми постали велики. Хана је дјевојка коју глуми Амина Башић која је прошла све то – значи то се дешава младим људима. Она је једна млада дама која је прошла и кроз вршњачко насиље и кроз депресије и све оно што смо и ми пролазили кад смо били млади. С тим да они имају и Интернет, неко глобално село у којем се ни ми најбоље не сналазимо а камоли млади”, казала је Чолић.

Предсједник Удружења “Менсана” Ремзија Шетић истакао је да се пројектом „Ментално здравље у кадру“ покушало спојити ментално здравље и умјетност каји би се код младих а и наставног особља и родитеља потакла и развијала свијест о значају менталног здравља адолесцената. Он је истакао да филм обрађује важну тему о младим људима који често касно долазе тражити помоћ.

Један од глумаца у филму Александар Сексан истакао је да филм говори о ономе са чиме се родитељи сусрећу у животу своје дјеце. О њиховом сукобу са самим собом, с одрастањем, с околином. Са временом у којем живимо а које је врло окрутно.

“Ми смо мало као народ зачахурени. Не волимо да пуно причамо о стварима које се дешавају. Јер то све је стид. Кад пођемо од баналних ствари. Кад се појавила корона било је страх или стид људе да кажу да су обољели. Ми се морамо ослободити ограда. Почети гласније да говоримо о стварима које нас тиште”, казао је Сексан.

Млада глумица Амина Башић говорила је о свом искуству с вршњачким насиљем које је услиједило јер се дјечаку из школе није свидјело како се облачи, па је претукао и за то добио само снижено владање.

Директорица Драмске академије “Helen O’Grady” Арма Тановић Бранковић говорила је о о значају умјетности, арт терапије и глуме у рјешавању проблема с којима се млади сусрећу.

Филм ће бити дистрибуиран у основне и средње школе.

Филм “Хана” можете погледати сутра у 21:00 сати на БХТ1.