Ногометаши загребачког Динама приредили су чудо након што су у узвратном сусрету осмине финала Еуропске лиге на стадиону Максимир након продужетака побиједили Тотенхем са 3-0 и тако надокнадили пораз 0-2 из прве утакмице.

Тотенхем је у Лондону славио са 2-0, но Динамо је у узврату головима Мислава Оршића (63, 83, 106) успио приредити сензацију изборивши пласман у четвртфинале.

У шокантном тједну у којем је остао без тренера Зорана Мамића који пресудом Врховног суда мора на четири године и осам мјесеци у затвор због судјеловања у извлачењу 116 милијуна куна из Динама, “Модри” су одиграли једну од најбољи утакмица посљедњих година.

Мамићево мјесто заузео је његов помоћник Дамир Крзнар остваривши једну од највећих побједа у повијести клуба. Посљедњи пут Динамо је играо у четвртфиналу неког еуропског Купа 1970. године, када је поражен у четвртфиналу Купа купова од Сцхалкеа.

Ждријеб парова четвртфинала је петак у Ниону.

Свјестан како има два гола предности из прве утакмице Хозе Мурињо је поставио чврсти блок пред своја врата и контролирао је игру. Није било потребе јурити и рискирати. Динамо се трудио, али у првих пола сата нисмо видјели превише опасности испред Ливаковића и Лориса.

Но, у завршници је сваки клуб имао по једну прилику. Ловри Мајеру се отворио простор у 35. минути, пуцао је, али је лопта прошла поред стативе. Гости су узвратили у 44. минути, но Ливаковић је обранио Канеов ударац.У првих 45 минута Динамова обрана је добро функционирала, но недостајало је конкретности на другој страни терена.

У наставку сусрета хрватски првак је заиграо храбрије и у 62. минути Оршић је фантастичним ударцем с руба казненог простора погодио за 1-0. Оршић је ушао с крила на своју десну ногу и забио у рашље поред немоћног Лиориса.

Гости су у 72. минути били корак до изједначења, Ло Келзо је шуцао, но Ливаковић је сјајно обранио.

Пет минута прије краја Динамо је успио забити и други гол и тако анулирати заостатак из прве утакмице, а поново је забио Оршич. Адеми је прошао по лијевој страни, додао до Атиемвена који је сјајно проиграо до Оршића који је забио за 2-0.

Чудо над чудима се догодило у 106. минути када је невјеројатни Оршић забио хат-трицк. Добио је лопту на лијевом крилу, пробио се кроз тројицу играча Тотенхема и с руба казненог простора погодио доњи десни кут.

У самој завршници утакмице Ливаковић је два пута чудесо реагирао обранивши гол за велико славље “Модрих”.