Босанскохерцеговачки иноватори постигли су изузетан успјех на 14. Међународној изложби иновација “Интарг ’21”, одржаној 15. и 16. јуна у пољском граду Катовице, по други пут онлине. Према објављеним резултатима, награђено је свих шест иновација чланова Асоцијације иноватора Босне и Херцеговине.

На изложби је учествовало 300 излагача из 20 земаља.

Гост емисије БХТ1 Уживо био је проф.др Неџад Харачић, који је заједно са колегама Зехрудином Османовићем, Нисадом Авдићем и Дамиром Муламехмедовићем освојио златну медаљу за иновацију под називом „Метода интеграције процеса за производњу цемента и соде у циљу смањења емисије ЦО2“.

Харачић, професор на Металуршко-технолошком факултету Универзитета у Зеници, истиче како је задовољство бити дио оваквог догађаја, јер је то прилика да неко препозна значај вашег проналаска.

“Све награде су добродошле и дефинитивно годе, али су и мотив и обавеза за надоградњу и даља истраживања. Тек након имплементације пројеката, награде ће добити на значају, када заинтересоване компаније које препознају бенефите одлуче примијенити наше пројекте. Без имплементације у реалном сектору, то ништа не вриједи”, рекао је Харачић.

Како је рекао, иноватори очекују да ће компаније у БиХ, али и ван ње, препознати значај ових процеса.

“За пројекат који смо радили, дакле награда за ову иновацију, направили смо контакте са творницама цемента Лукавцу и Какњу, те Фабриком соде Лукавац јер је, практично, читава ова прича везана за ове творнице. Све ове компаније су власништво страног капитала. Прича о ЦО2 долази из Европе, односно из свијета и те компаније препознају да ће за пет или нешто више година морати прилагодити своје системе да смање ЦО2. Ако ће то морати за пет година, зашто онда да не дочекамо то вријеме спремни”, каже Харачић.

Харачић каже како је ово почетак лијепе приче која је започела у БиХ, али чији ће се бенефити проширити на земље Европске уније.

“Ми као појединци не можемо пуно направити, али уз подршку одређених институција, прије свега Асоцијације иноватора, сматрамо да је ово реална прича и пројекат који се може остварити. На већини ових изложби су присутни не само људи који излажу своје идеје и пројекте, већ ту имамо и људе из бизниса. Сви којима се свиди ваша идеја и који ту виде неку корист, ће се вама јавити у смислу да направите одређену сарадњу”.