Влада Зеничко-добојског кантона је, на приједлог здравственог Кризног штаба, донијела низ одлука и наредби, а једна од њих се тиче привременог обустављања рада јавних и приватних предшколских установа на подручју тог кантона. Наредба је узроковала низ реакција.

Како су навели, разлог доношења Наредбе су епидемиолошки извјештаји који указују на значајно повећање броја обољелих међу запосленим у предшколским установама, али и родитељима дјеце која користе услуге вртића и остављају дјецу у вртићима, чиме доприносе ширењу заразе.

“Колико се то може у овој фази пандемије, даљом анализом података утврђено је и да су предшколска дјеца постала значајан фактор ширења заразе, и поред тога што су асимптоматска и готово никако не манифестују заразу, те тиме додатно усложњавају могућност откривања да су заражена или преносиоци”, истиче Нино Хасаница, начелник Службе за школску хигијену у Институту за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ).

Служба ће током наредних десетак дана провести низ мјера у сарадњи с вртићима, укључујући нови талас масовне дезинфекције, те провођење нових сетова мјера, а одлука о поновном покретању рада биће условљена сваким појединачним објектом, односно проведбом и могућношћу да додатне мјере буду имплементиране.

“Бит ће пооштрене мјере и протоколи који су до сада провођени, затражит ћемо од запосленика да ове нове протоколе “прођу” и да онда на основу ревидираних протокола, ураде своје нове протоколе, а већ од наредне седмице ће стручни тимови посјетити све појединачне објекте и са запосленицима “разрадити” пооштрене мјере”, појаснио је.

Хасаница је образложио додатно и актуелну Наредбу.

“Сви прижељкујемо поновно отварање вртића, али је ова мјера била једино што се могло донијети с обзиром на ситуацију и показатеље на терену, да бисмо прекинули ланац ширења заразе с особе на особу, с дјетета на старије особе, јер подаци које стручњаци имају указују на то. Зато сада заједно са особљем у вртићима радимо на промјенама и поновном отварању вртића”, истакао је Хасаница, саопћено је из Института за здравље и сигурност хране.