Клуб посланика ХДЗ-а у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) упутио је данас кантоналној Влади иницијативу за промјене Устава овог кантона, којим би била ријешена конститутивност српског народа, потврдио је замјеник предсједавајућег кантоналне Скупштине Томислав Мартиновић (ХДЗ).

“Та иницијатива упућена је Влади ХНК и ми ћемо покушати у оквиру тих питања обухватити и она друга која се тичу институција које одавно немамо. Тако бисмо тренутно стање и основни правни акт кантона ускладили с оним што у пракси имамо”, рекао је Мартиновић новинарима.

Предсједавајући Скупштине ХНК Шериф Шпаго (СДА) истакао је да још од 2017. године у скупштинској процедури постоје амандмани које је утврдио Клуб Бошњака у вези са измјенама Устава, који се односе на конститутивност српског народа и на равноправну употребу српског језика и писма ћирилица.

“Могу одговорно рећи да ће сви посланици у Клубу Бошњака подржати приједлог кад дође из Клуба посланика хрватског народа и мислим, ако се крене у ту процедуру, да је све припремљено. Практично само треба могућност да се измјене Устава утврде и донесу са двотрећинском већином, а то је са 20 руку. Ако Клуб посланика Хрвата буде за, нема никаквих проблема да се то заврши. Ако буде требало и ванредну сједницу ћемо заказати да би то цивилизацијско питање ријешили”, изјавио је Шпаго.

Срби у ХНK и још два кантона нису конститутован народ.

Уставни суд ФБиХ је још у мају 2019. утврдио да неколико одредаба устава три кантона крше Устав ФБиХ, те наредио да кантоналне скупштине измјене своје уставе у року од шест мјесеци, али то до сада није учинила ниједна.