Коронавирус утјецао је на живот, рад и функционирање свих грађана широм свијета, па тако и Босне и Херцеговине, али посебно је утјецао на туризам. Иако се границе отварају, улицама и даље шетају само становници, а хотели су празни. Хоће ли пандемија угрозити љетну сезону?

Уз поштивање свих мјера опреза и забрана, коронавирус полако слаби. Радници се враћају на своје послове, границе се отварају, живот се враћа у нормално стање, но посљедице су остале. За пандемију се нитко није могао припремити. Неколико мјесеци станке узроковало је велике штете, између осталога у туризму.

“Наша дјелатност више не овиси од нас, од људских ресурса, од наше инфраструктуре. Она сада овиси од коронавируса, доктора и епидемиолога”, каже Мили Бијавица, власник хотела и туристичке агенције у Мостару.

“Видим за наредни период да се отказују резервације за 6. и 7. мјесец. Велике групе које су требале доћи су отказале. Штете су огромне”, каже Семир Темим, замјеник равнатеља Туристичке заједнице ХНК.

Није боља ситуација ни у једином босанскохерцеговачком граду на мору. Неумски хотели су празни, улице пусте. Пише ли се већ сада крај љетној сезони?!

“Нама је сезона дефинитивно пропала, евентуално се можемо надати јесенском раздобљу, ако се смиривање настави, међутим и најоптимистичније прогнозе су јако лоше и сезону можемо сматрати пропалом и неуспјешном”, каже Давор Крешић, предсједник Удруге туристичких радника Неум.

Руководећи у овој жупанији, короназаконом желе пружити помоћ, како осталим субјектима, тако и туризму. Туристички радници сматрају да ова помоћ неће опоравити сезону, јер су губитци, како наводе, огромни.

“Ми ћемо имати највеће проблеме за неколико мјесеци јер требамо преживјети зиму до идуће сезоне. Короназакон је уреду, он касни као што знамо, али кренимо у његову брзу имплементацију”, каже Мили Бијавица, власник хотела и туристичке агенције у Мостару.

“То је више психолошки спас да видимо да је нетко спреман помоћи, међутим, те мјере су само кап у мору од оног што би нама требало и нама то неће помоћи”, каже Давор Крешић, предсједник Удруге туристичких радника Неум.

Иако се мјере опреза и забрана и у овој жупанији попуштају, иако се границе полако отварају, мостарске улице и даље нису преплављене туристима, како смо навикли у ово вријеме године. Туристички радници очекују барем успјешну љетну сезону, али исто тако поручују да туризам у овом тренутку није у њиховим рукама.