Премијер Херцеговачко-неретванске жупаније Невенко Херцег најавио је могуће затварање због све теже епидемиолошке ситуације и непоштовања мјера и ако се настави тренд раста новозаражених.

Да је стање забрињавајуће говори податак да је тијеком прошлог викенда у мостарској Цовид болници од посљедица заразе коронавирсуом умрло 12 особа и да је тренутно 76 особа на болничком лијечењу, па су капацитети готово попуњени.

Херцег подсјећа да је затварање у првом валу појаве коронавируса у ХНЖ, који је тада био најпогођенији у Федерацији БиХ (ФБиХ), било ефикасно и да су били добри резултати.

-Били смо изложени критици за вријеме првог „лоцкдоwна`, јер само ишли с ригорозним мјерама – подсјећа Херцег.

Проблем је, како наводи, што су многи након либерализације мјера престали поштивати оне које су остале на снази и тражила се додатна либерализација.

-Ова жупанија је од дијела скупштинских заступника и од дијела јавности и господарства била притискана да укине полицијски сат. Ми смо га задржали и мислим да је то допринијело стању епидемије какво смо имали донедавно – тврди предсједник Владе.

Херцег наглашава да ново стање захтијева нове мјере, наводећи да ће Кризни стожер размотрити тренутну епидемиолошку ситуацију, те донијети нове мјере ако број заражених настави расти.

Он је рекао да у цијелој ситуацији нису проблем мјере, него нихово непоштовање.

-Тај проблем је евидентно узео маха у задње вријеме јер због либералног начина живота у Херцеговини на луде проводе викендима долазе гости чак из сусједне Хрватске, због чега им није тешко урадити тест за повратак у своју земљу – објаснио је Херцег.

Полиција у ХНЖ не кажњава особе које се не придржавају епидемиолошких мјера, него оне угоститеље који не поштују радно вријеме и полицијски сат који је на снази од 23 до 5 сати ујутро.

Због тога је покренута иницијатива и да се запосле Цовид редари који ће контролирати провођење епидемиолошких мјера у ХНЖ, јер се евидентно не поштују и нарушавају епидемиолошку слику.