Ученици у Херцеговачко-неретванском кантону (ХНК) нову школску годину почет ће 7. септембра у учионицама и школским клупама,рекао је предсједник Владе ХНК-а Невенко Херцег.

“Након што смо ријешили организацијске схеме, мрежу школа и технолошки вишак, у сурадњи с Министарством просвјете, знаности, културе и спорта, Кризним стожером Министарства здравства, рада и социјалне скрби, равнатељима школа, синдикатима у образовању, те родитељима радимо све како би се осигурали предувјети да наставни процес започне и одвија се на мање-више уобичајени начин уз проведбу мјера које ће прописати Завод за јавно здравство ХНЖ-а”, навео је Херцег.

Додаје како тај начин подразумијева употребу дезинфекцијских средстава, заштитних маски и остале опреме чија набава ће се омогућити у сурадњи с опћинама и градовима које су оснивачи школа.

Херцег је истакнуо како су ових дана интензивирани и разговори с ректорима свеучилишта у ХНК-у, те постоји јасна заједничка опредијељеност да и академска година у октобру започне на “нормалан” начин, односно у дворанама и учионицама факултета.

“Континуирано пратимо епидемиолошку ситуацију, те и у овим путем апелирам на грађане да се сви придржавамо прописаних мјера како би број обољелих од инфекције коронавируса био што мањи, али и како би и увјети за нормално одвијање наставног процеса и живота уопће били што бољи. Будући да је ипак у овом тренутку немогуће рећи и предвидјети што ће се точно догађати на јесен или зиму, интензивно радимо и на побољшању изведбе онлajн наставе, али уистину се надамо како ће епидемиолошко стање у ХНЖ-у бити такво да нам то неће бити потребно”, рекао је Херцег.