Позвали смо ВСТВ да одржи хитну сједницу и расправу о најновијем ” случају Тегелтија” и да омогући јавности и струци да чујемо све аргументе које чланови Вијећа буду износили, када буду одлучивали о овом питању, рекла је Шеила Хељић, предсједница Заједничког координационог тијела Удружења судија и тужилаца БиХ, гостујући у Дневнику 2 БХРТ-а.

О захтјеву Заједничког координационог тијела Удружења судија и тужилаца БиХ да се расправа о аудио-снимку стави као тачка дневног реда сједнице Високог судског и тужилачког вијећа , те да се а се говори о томе јавно и транспарентно, ако Тегелтија и Буха одбацују оптужбе за покушај незаконитог запошљавања, Хељић каже како се “мора направити разлика између опћег интереса који надилази један став појединца у вези с одређеним чињеницама.

“Неспорно је, мораће се провјерити у поступку пред надлежним органима, не улазећи у аутентичност снимка који смо имали прилику видјети. Опет, није фер према грађанима да стављамо на коцку пољуљано повјерење, па макар се ту радило и о члановима ВСТВ-а, па и о самом предсједнику Управо смо ми као Заједничко координационо тијело, када смо позвали Вијеће да одржи хитну сједницу и расправу о овом питању, позвали Вијеће да омогући јавности и струци да чујемо све аргументе које чланови Вијећа буду износили, када буду одлучивали о овом питању”, каже Хељић.

Додаје како судијама и тужиоцима није нимало свеједно у каквој клими радео и живео и у каквом озрачју обнашају друштвено одговорне функције у интересу грађана.

“Није могуће ефективно обављати ни судијску и ни тужилачку функцију, а да притом немате повјерење наших грађана и није нам свеједно каква је перцепција јавности, вјерују ли грађани правосудном систему”, каже Хељић.

Подцртава како грађани пријављују сазнања да је неко прекршио закон и да су спремни сарађивати током цијелог поступка, приликом чега је кључна ставка повјерење.

“Међутим, ми то губимо из дана у дан, не предузимајући ништа у одбрану нашег кредибилитета, мислим на носиоце правосудних функција. Напротив, некако се стиче дојам да појединци унутар наших редова-судијских и тужилачких -некако упадљиво манифестују супротне тенденције, што сада постаје опасно понашање за друштво”, каже Шеила Хељић.

О улози Заједничког координационог тијела, Хељић каже како немају никакав утицај на процесе, укључујући и оне реформске.

Дошао је тренутак када се глас струке мора чути и уважити. Степен повјерења у правосуђе је на најнижем нивоу , с тенденцијом да се та деградација повјерења и даље настави”, каже Хељић.

Додаје како не могу преузети одговорност као струка, ако као струка не могу утицати на процесе.