Министри вањских послова држава чланица Европске уније одржат ће данас хитан састанак у Бриселу на којем ће бити расправљано о Западном Балкану. Једна од тема биће процес стабилизације и придруживања Европској Унији, уз неизбјежну тему нон-пејпера. Можемо ли очекивати већу заинтересованост Европске уније у пракси, а не само на папиру?

У мору нон-пејпера који су доживјели своју премијеру, стиже један и из Европске уније под насловом “Појачано ангажовање ЕУ на Западном Балкану”. Умјесто подјела, у фокусу је заједничка сарадња. И то чланица ЕУ које требају да се залажу за брже реформе, владавину права, одржив економски опоравак, а све у циљу европског пута земаља Западног Балкана, самим тим и БиХ. У наредна два дана у ЕУ се очекују конкретни разговори о овој теми.

Кад се помињу други актери, најчешће се мисли на утјецај Русије, Кине или Турске на овом подручју. Управо европски нон-пејпер истиче значај рјешења билатералних спорова, уз снажно присуство ЕУ. За БиХ је најважније, истичу, напредак о питању 14 приоритета из мишљења ЕУ Комисије како би се земља помјерила од Дејтона до Брисела. Са тим су сложни и представници Русије, који заговарају укидање ОХР-а, али подржавају европске интеграције БиХ.

Шта је битно за БиХ очигледно знају све дипломате, осим домаћих власти. И европски нон-пејпер за неке је ствар рјешења за БиХ на ЕУ путу, за друге неприхватљива идеја.

Ранији нон-пеппери били су охрабрење за радикалније изјаве наших званичника. Из Њемачке стиже још једна порука странке зелених, да су против мијењања граница. Ипак, питање је колико је ЕУ вољна бити посредник у политичким договорима бх. власти. Познаваоци прилика кажу: на Њемачку можемо рачунати, док је подршка осталих земаља упитна, па тако и на данашњем састанку.

Иако је у посљедњем документу наглашено да БиХ мора остати у центру пажње ЕУ, да је чланство у ЕУ приоритет и тежња, чекамо поруке са данашњег састанка. Њихови јединствени ставови можда су једини путоказ домаћим политичарима.